četvrtak, 05 januar 2023 06:56

Čubrilo izbacio najiščekivaniju vremensku prognozu za januar: „Mnoge će jako iznervirati“

"Prava zima" - šta to beše?

Marko Čubrilo, popularni meteorolog amater, objavio je da u narednih desetak dana, do dve nedelje, neće biti prave zime.

„Do kraja ove nedelje, što uključuje i doček Božića po julijanskom kalendaru suvo, stabilno i relativno toplo. Povremeno će biti povećane oblačnosti, posebno sutra, dok je u petak i za vikend lokalno moguća pojava magle i njeno duže zadržavanje. Jutarnji minimumi od -3 do +3 stepena Celzijusa, a dnevni maksimumi od +7 do +13, a samo u predelima sa dužim zadržavanjem magle i niskih oblaka oko +2 stepena Celzijusa. U četvrtak našto jači zapadni vetar, a zatim vetar slab. U nedelju (08.01.) jugoistočni vetar u pojačanju kao najava promene vremena koja sledi početkom sledeće nedelje“, naveo je.

Što se te promene tiče, nju od 9. do 11. januara, donosi hladan font jakog ciklona koji će se premeštati preko nas, a izgledno je i formiranje sekundarnog ciklona nad Jadranom.

„Sve to će usloviti tipično jesnje vreme uz naoblačenje sa kišom, duž Jadrana bi moglo biti i lokalne grmljavine, dok se sneg očekuje samo na planinama i to uglanvom preko 800mnv. U ponedeljak će nad košavskim područjem biti jake i vrlo jake košave, nad južnim i srednjim Jadranom jakog juga, a na severnom bure i tramontane. U utorak će se preko celog regiona proširiti vetar severnog kvadranta. Ovim pogoršanjem će ski-centri dobiti nešto snega ali se uglavnom ne očekuje preko 15cm, a često ni preko 10cm snega“, kaže Čubrilo. U prevodu – ništa od snega u nižim krajevima.

„Od 11.01. pa do 14.01. ponovo uglavnom suvo i relativno toplo bez padavina uz minimume od -2 do +3 i maksimume od +6 do +13 stepeni Celzijusa, što je i dalje iznad proseka… Znam da će mnoge odlaganje hladnoće jako iznervirati, neke i obradovati ali takva je meteorologija. Po mom mišljenju sinoptika zahlađenja se ne može pravilno postaviti jer su globalni faktori za sada vrlo nepovoljni, tu pre svega mislim na snagu i stabilnost zapadnih vetrova. Za sada do oko 17.01. nema signala za dugotrajnije slabljenje zapadnih vetrova i to što će ovi vetrovi oko 10.01. na dan-dva oslabiti nije dovoljno za izmenu sinoptičkog trenda.“

„Moje mišljenje koja dajem na osnovu trenutno raspoloživih podataka je da bi uslova za jače zahlađenje moglo biti tek oko 18.01. jer tada trenutno stoji mogućnost konkretnijeg u dužeg slabljenja zapadnih vetrova. Posle 19.01. je moguć nov ciklus zagrevanja stratosfere koji će takođe biti vrlo važan faktor. Videćemo kako će se sve to dalje odvijati ali pre polovine januara ko što sam i krajem pošle godine pisao ne vredi ni očekivati pravu zimu. Svi izneti podaci i procene su rezultat moje obrade i tumačenja numeričkih modela, za zvanične informacije pratite države prognostičke zavode“, napomenuo je Čubrilo.

A šta kaže RHMZ? U svojoj sezonskoj prognozi najavljuje blaži i prosečno vlažan januar, dok su u trećoj dekadi januara mogući i umereni mrazevi.

Srednja minimalna temperatura vazduha u januaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.4ºC u odnosu na višegodišnji prosek. 

Srednja maksimalna temperatura vazduha u januaru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.3ºC u odnosu na višegodišnji prosek. 

Mesečna suma padavina tokom januara biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 6 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. 

Izvor: nova.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.