Zašto stranci otvaraju firme u Srbiji? Zašto stranci otvaraju firme u Srbiji?
sreda, 28 decembar 2022 09:08

Zašto stranci otvaraju firme u Srbiji?

 Zbog povoljnog geopolitičkog i ekonomskog položaja Srbija je prepoznata kao poželjna poslovna destinacija za preduzetnike i kompanije iz čitavog sveta. Takođe, po oceni mnogih stranaca, Srbija važi za zemlju odličnih uslova za rad i život čitave porodice. Zato ne čudi što sve više stranaca rado dolazi upravo u ovu zemlju. Među njima je i veliki broj IT stručnjaka iz Rusije. Pojedini ruski državljani su se zaposlili u stranim ili domaćim kompanijama, ali je veliki broj je osnovao svoju firmu. Većina radi u oblasti informacionih tehnologija, a mnogi su samo nastavili da rade svoj posao onlajn. Prebivališta su najčešće pronašli u gradovima kao što su Beograd, Novi Sad i Niš.

Uz osnivanje firme do boravišne dozvole u Srbiji

Po dolasku u Srbiju Rusi su prvenstveno zainteresovani da nađu stan i menjačnicu, a potom se često raspituju o proceduri za otvaranje firme. Kroz otvaranje firme stranci na jednostavan način mogu doći do boravišne dozvole u Srbiji odnosno, kako Rusi kažu, ВНЖ в Сербии.  Ruski državljani često ističu da se osećaju prijatno u Srbiji i da su dobro prihvaćeni od strane domaćeg stanovništva. Jezik im ne predstavlja problem, naročito mladima koji govore i engleski, dok nešto stariji više koriste ruski koji Srbi donekle i razumeju. Takođe navode da  im posebno odgovara lokacija ove zemlje koja je u poslovnom smislu jednako interesantna Istoku i Zapadu.

Prema nezvaničim podacima iz novembra ove godine broj ruskih državljana u Srbiji je poslednjih meseci dostigao od 50.000 do 100.000 ljudi.  Ruska kompanija Luksoft, nedavno je poslala 1.000 inženjera iz Rusije u Beograd, a u planu je preseljenje još 1.000 inženjera. Takođe, ruski gigant Yandex planira otvaranje razvojnog centra u našoj zemlji.

Uslovi i subvencije za otvaranje stranih firmi u Srbiji

Proces osnivanja firmi od strane lica koja nisu državljani Republike Srbije ne razlikuje se mnogo od procedure za domaće građane, što predstavlja veliku olakšavajuću okolnost. Upravo iz ovog razloga, kao i zbog brojnih podsticajnih mera, broj novoosnovanih firmi čiji su vlasnici stranci konstantno raste. Strancima u prilog ide uredba kojom je Vlada Srbije skoro uvela nove podsticaje, ukinuvši doprinose i 70% poreza na zaradu za pridošla lica, koje poslodavac zaposli na poslovima za koje je teško pronaći stručna lica na domaćem tržištu. Poslodavci imaju pravo na olakšicu ukoliko je zarada zaposlenog veća od 300.000 dinara i ukoliko je radni odnos sklopljen zaključno sa 31.12.2023. godine.

Koliko je firmi otvoreno u Srbiji u toku 2022. godine?

O poslovnoj klimi u Srbiji najbolje govori podatak da je samo u prvih 6 meseci ove godine, zabeleženo 26.816 novih privrednih subjekata, što je za 12,50% više u odnosu na prethodnu godinu. 

Od 1. januara do novembra 2022. godine registrovano blizu 800 privrednih društava i preko 2.100 preduzetničkih radnji čiji su vlasnici ruski državljani. To je čak 18 puta više u odnosu na prethodnu godinu. Dnevno niče 10-12 firmi čiji su vlasnici upravo Rusi. Prema delatnostima prednjači računarsko programiranje, trgovina na veliko i konsultantske usluge i delatnost reklamnih agencija.

Takođe raste i broj firmi čiji vlasnici stižu iz drugih zemalja. Po podacima iz oktobra ove godine, samo nemačke firme u Srbiji zapošljavaju oko 40.000 ljudi, austrijske oko 22.500 radnika.

Šta je bitno kod otvaranja firme?

Početni korak pri registraciji firme u Srbiji je izbor pravne forme. Firme u Srbiji se najčešće osnivaju kao preduzetnička radnja ili društvo sa ograničenom odgovornošću (d.o.o.).

Vlasnici d.o.o. za obaveze iz poslovanja odgovaraju samo do visine svojih uloga, dok preduzetnik, kao fizičko lice, odgovara imovinom firme i svojom ličnom imovinom. Kod otvaranja d.o.o. moguća su partnerstva više fizičkih ili pravnih lica, dok preduzetnik samostalno obavlja delatnost. Za razliku od d.o.o. preduzetnik kroz test samostalnosti dokazuje svoju nezavisnost u poslovanju.

Delatnost, adresa, poslovno ime

Sledeći korak je izbor šifre delatnosti koja je posebno važna kod preduzetnika paušalca jer se na osnovu nje određuje visina poreza. Izabrana, odnosno dominantna šifra delatnosti bi trebalo da Vam donosi najviše prihoda. Pojedine vrste delatnosti su uslovljene posebnim  licencama koje je potrebno dobiti od nadležnih organa.

Pri izboru poslovnog imena potrebno je ispoštovati Zakonska ograničenja u smislu da naziv firme ne vređa javni moral, da nije već registrovano i da ne izaziva zabludu u pogledu pretežne delatnosti. Naziv firme može biti i na stranom jeziku. Adresa firme može biti poslovni prostor u kome ćete obavljati delatnos, stan ili kuća u kojoj živite, ali i iznajmljena virtuelna kancelarija.

Koliki porez firma plaća?

Porez koji firma plaća zavisi od pravne forme i vrste delatnosti. Kod preduzetnika može biti paušalni - kada je iznos poreza unapred poznat ili može biti izračunat na osnovu prihoda, odnosno dohotka. Iznos poreza kod d.o.o. zavisi od ostvarene dobiti (15%), iznosa dividende koji podiže vlasnik (15%) i visine zarada zaposlenih.

Na šta je potrebno da obratiti pažnju?

Iako je registracija firme u Srbiji relativno brz proces, prethodno je neophodno da donesete neke važne odluke. Budući da pogrešni izbore koje možete doneti i pre registracije potencijalno mogu imati negativne efekte na kasnije poslovanje, predlažemo Vam da svakako konsultujete stručnjake,
poput udruženja Welcome to Serbia. Oni će Vam iz ličnog iskustva dati niz korisnih saveta. Takođe, uz Vaše ovlašćenje mogu preuzeti kompletan proces otvaranja firme u Vaše ime.

 

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.