Ispovest majke čije je dete pretrpelo nasilje u školi – u jeku polemike o merama Ispovest majke čije je dete pretrpelo nasilje u školi – u jeku polemike o merama
četvrtak, 22 decembar 2022 05:13

Ispovest majke čije je dete pretrpelo nasilje u školi – u jeku polemike o merama

Ministar prosvete Branko Ružić saopštio je juče da su usaglašene mere za borbu protiv nasilja u školama. Iako je bilo predviđeno da javnost sazna koje su to tačno mere, datum za finalizovanje dokumenta je pomeren na 24. decembar. Ministar je izneo predloge poput: ocenjivanja vladanja učenika od 5. do 8. razreda osnovne škole, regulisanje upotrebe mobilnih telefona tokom nastave, veći broj psihologa i pedagoga. Stručna javnost sumnja da će te mere bilo šta promeniti. Prosvetni radnici poručuju da 10 kratkoričnih rešenja i dalje ne čine jedno dugoročno.

„Gašenje vatre kratkotrajno“, kaže Vesna Vojvodić iz Sindikata „Nezavisnost“.

A dok ministar gasi vatru, redakciji N1 javila se majka čije je dete pretrpelo nasilje u školi u jeku rasprava o suzbijanju nasilja. Pita se i zašto nema novca za bezbednost dece, a vlast kupuje tablete koje, kako kaže, niko ne koristi.

„Ne znaju ko je učinio, pričali su sa starijim razredima, tvrde da je to dovoljno, ali pošto nije ništa promenjeno – ja im ne verujem. Kupili su tablete, a za kamere nema novca“, navodi Mila Bratanović, majka.

Nekada je jedina roditeljska briga bila hoće li dete bezbedno stići do škole, danas briga traje sve vreme, a bezbednost dece, kažu roditelji, ugroženija je u školi nego na putu do nje.

Mila Bratanović kaže da je neko njeno dete „usred bela dana, maskiran“ napao u školi na putu od jedne do druge učionice. Imao je kapuljaču, crnu trenerku i šal, bio je maskriran, navela je. Kada je Mila Bratanović, otišla u školu da se požali i zahteva konkretnu reakciju, sačekao ju je hladan tuš.

Prva zabluda je bila da je škola pokrivena kamerama, kamere nisu pokrile celu školu, ne pokrivaju ni bitne delove, kaže Bratanovićeva dodajući da i deo gde je njeno dete nije pokriven kamerama.

U trenutku napada, obezbeđenje nije bilo na ulazu, školski policajac je bio na bolovanju, a dežurni profesori u svojim razredima, dodaje Bratanović. Da mere bezbednosti u školi imaju brojne propuste, kaže, lično se uverila.

„Po pravilu se ulazi u školu sa ličnom kartom, da se javi obezbeđenju, što se nekad i radi, moje dete ima probleme sa alergijama i ja sam više puta ušla u školu da mu donesem lek, niko me nije ni pitao“, rekla je.

Iz škole Kralj Petar II Karađorđević smo dobili informaciju da direktorka nije prisutna i da zbog toga ne može da govori za N1 te da će nas kontaktirati. Međutim, do danas niko iz škole nam nije odgovorio na našu molbu za komentar. Primeri nasilja poput ovog, neće biti iskorenjeni novim merama ministarstva smatraju oni koji sa decom svakodnevno rade…

Ministar je juče naglasio da postoji potreba da se društvo osvrne na ovaj problem ali nije spreman da uloži svoj ugled i poziciju, pa da i u drugim segmentima društva pokažemo da se ne isplati biti nasilan i zlostavljač, navodi Vesna Vojvodić.

Samo kažnjavati decu zbog vršnjačkog nasilja nije efikasno, to smo videli do sada, i ovaj pravilnik prepoznaje samo kazne i pojačan vaspitni rad ali je pitanje realizicije u praksi, kaže pedagog Ljiljana Marković.

Jedna od mera o kojoj je ministar govorio je i dodatno zapošljavanje stručnih saradnika, pre svega pedagoga i psihologa. Sličnu meru na umu je imao i bivši ministar Mladen Šarčević 2018 godine, kada je zaposleno 155 saradnika.

Vesna Vojvodić kaže da od 2018. do 2022. vidimo da problem nije rešen. Pita da li je iko iz ministarstva odradilo analizu u tim skolama sa novim kolegama, znaju li da li je došlo do pada nasilja…

Ministarstvo je predložilo i da ispisivanje učenika iz srednje škole, ukoliko se protiv njega vodi vaspitno-disciplinski postupka, bude odloženo do njegovog okončanja. Ni ta mera neće biti efikasna jer ne temelji na koordinaciji i saradnji smatraju stručnjaci. Moramo da imamo resurse koji znaju da primene pravilnik, da imamo dobru među-sektorsku saradnju policije, zdravstva, prosvetr, svi sistemi treba da se umreže da bi postigli efekat, nije dovoljno samo nešto napisati, kaže pedagod Ljiljana Marković.

Umesto pravilnika ministarstvo bi na primer, moglo da uputi molbu Skupštini Srbije i zahteva pristojniji politički dijalog, te zahtev REM-u da sankcioniše nasilje i vulgarnost na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, jer su upravo oni generatori nasilja u društvu koje se preliva na decu, smatra Vesna Vojvodić: „Nevolja je u tome što sve to što možemo da očekujemo u zakonu, ne može da reši problem nasilja u obrazovnom sistem jer je obrazovni sistem deo celog drustva u kom se nažalost gde nagrađuje i nasilna komunikacija i nasilno ponašanje“.

Deca vide modele u društvu na interenetu u rijalitiju, u estradi tu se nasiljem uspostavlja moć I dobija nešto što je cilj tog ponašanja, navodi pedagoškinja.

Ministar prosvete Branko Ružić nije odgovorio na našu molbu za komentar. Za tri dana prosvetari će znati da li se gora tresla samo da bi se rodio miš. U tom slučaju najavljuju oštru reakciju jer kažu doteralo je cara do duvara.

Kažu prosvetari, bićemo strpljivi, ali nemojte nas testirati. Hoće li ostati strpljivi – znaćemo za 3 dana, kada će se predstavnici prosvetnih sindikata zvanično obratiti javnosti, nakon uvida u finalni dokument.

Izvor: n1info.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Visok krvni pritisak je vrlo opasan jer s vremenom može da ošteti arterije, čime se povećava rizik od srčanog ili moždan...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.