Ljudi, prizovite se pameti! Roditelji neće da vakcinišu decu, lekari već počinju da paniče: Vratiće nam se i morbili! Roditelji neće da vakcinišu decu, lekari već počinju da paniče: Vratiće nam se i morbili! Foto: Shutterstock
petak, 16 decembar 2022 05:13

Ljudi, prizovite se pameti! Roditelji neće da vakcinišu decu, lekari već počinju da paniče: Vratiće nam se i morbili!

Roditelji u Srbiji ne samo da odbijaju da daju deci MMR, već i vakcinu koja se daje bebama u porodilištima, kao i vitamin K, što nas sve vodi u ozbiljne zdravstvene probleme, i da se epidemija morbila sutra pojavi, niko se iz naše struke ne bi se iznenadio, kaže za Nova.rs pedijatar dr Jelena Mitrović, načelnik Službe pedijatrije Doma zdravlja „Dr Simo Milošević” na Čukarici.

Porazno je što sve manji broj građana veruje lekarima, a većina se okreće antivakcinalnim teorijama, što će nas dovesti u situaciju da se borimo sa epidemijama koje smo iskorenili pre više decenija.

“Svake godine sve je niži obuhvat MMR vakcinom i to je činjenica. U nekom periodu je manji broj dece vakcinisan zbog pandemije kovida, kada su ljudi izbegavali da dolaze u domove zdravlja bez preke potrebe. Međutim, nizak obuhvat vakcinom MMR nastavlja da opada i dalje. Sve je veći broj roditelja koji ne samo da odbijaju da dete primi MMR, već ne dozvoljavaju da se deci daju ni obavezne vakcine u porodilištu. Kada nam dovedu dete na pregled u dom zdravlja, vidimo u otpusnoj listi da nije primilo vakcinu i tada smo u obavezi da šaljemo prijave sanitarnom inspektoru. Takvih prijava je, nažalost, sve više“, objašnjava dr Mitrović.

Mame i tate se plaše za zdravlje svoje dece, a uskraćuju im vakcine koje ih štite.

„U otpusnim listama iz porodilišta vidimo takođe da postoje roditelji koji odbijaju da beba primi čak i vitamin K. Jako je važno apelovati na ljude da decu vakcine štite od najopasnijih oboljenja, a da odbijanje vakcinacije direktno mališane izlaže ozbiljnim virusima. Antivakcinalni lobi je vrlo izražen u pogledu MMR vakcine, ali to nije ništa novo. Oni već godinama lobiraju protiv vakcinacije. Pedijatrima je zato jasno da su roditelji zbunjeni i uplašeni da ne naude svom detetu kada slušaju raznorazne priče. Međutim oni ne shvataju da će detetu mnogo više nauditi ovako, ako ga ne vakcinišu na vreme. Ovo je zaista ogroman problem, kojim treba da se pozabavi čitavo naše drštvo, jer ovim tempom idemo ka ozbiljnim zdravstvenim komplikacijama. Da se sutra pojave morbile, niko iz pedijatrijske struke se neće iznenaditi, jer je obuhvat nevakcinisane dece veliki, a ako se pojavi epidemija, ta deca biće u problemu i to moramo nekako da sprečimo”, naglašava doktorka Mitrović.

Podsetimo, obuhvat vakcinacije dece protiv morbila, zaušaka i rubeole (MMR vakcinom) prošle godine je u Novom Sadu dostigao poražavajuć, rekordno niski i nikada gori nivo za populaciju – samo 24 odsto, što znači da je tek svako četvrto dete u gradu dobilo ovu vakcinu, koja sprečava vraćanje bolesti koje su pobeđene upravo zahvaljujući imunizaciji.

Novosadski lekari apeluju da se uspostavi sistem koji neće dovesti do nove epidemije bolesti, odnosno do pobede antivakserskih pokreta nad savremenom medicinom.

“Roditelji su zbunjeni, zabrinuti i uplašeni zbog antivakserskog lobija koji je toliko pričao protiv MMR vakcine i to priča godinama. Krenulo je od Engleske, jedan hirurg je objavio u časopisu Lanset nepovoljnu kritiku za MMR, tvrdeći da ona izaziva autizam. Kasnije je to opovrgnuto brojnim studijama, ali i dalje se ta priča provlači među ljudima, tako da roditelji naše male pacijente, u uzrastu od 12 do 14 meseci, kada bi trebali da dobiju vakcinu, ne vakcinišu. Bojeći se autizma, odlažu vakcinu dok dete ne progovori i ne prohoda. Tako da je, nažalost, odziv veoma mali u periodu kada bi deca trebala da prime vakcinu, svega 30 odsto, a trebalo bi da bude 95 odsto. Do četvrte godine, kada dete progovori i prohoda i kada vide da je dete zdravo, onda se javljaju za vakcinaciju“, objašnjava Galina Gavanski, pedijatar iz Doma zdravlja „Novi Sad“.

Prema njenim rečima, roditelji nisu antivakseri već su samo uplašeni i zabrinuti.

„Pozivamo i objašnjavamo zbog čega je važna ta vakcina i za njih i za njihovu decu. Deca do četvrte godine prime tu vakcinu, tada imamo obuhvat 92 odsto, što je još uvek malo. Nisu svi roditelji protiv vakcine, oni su samo uplašeni i naš je zadatak da ih ohrabrimo“, kaže ona.

Kako u svom novom godišnjem izveštaju o zdravstvenom stanju građana Novog Sada navode novosadski lekari, stručnjaci i epidemiolozi Instituta za javno zdravlje Vojvodine, obuhvat imunizacijom je opao zbog jačanja antivakcinalnog lobija, nedoslednog odgovora nadležnih na javne istupe antivaksera, lažnih kontraindikacija, neusklađenosti zakona u vezi sa imunizacijom i zakona iz nadležnosti ministarstva prosvete i zakona o pravima pacijenata, kao i zbog sve prisutnijeg problema osipanja kadra koji je prethodno osposobljen za efikasno sprovođenje imunizacije i zamene lekarima koji nisu edukovani i više su podložni širenju teorija zavere.

Problem je i u činjenici da pojedini pedijatri ne posvećuju dovoljno vremena roditeljima koji su u dilemi zbog vakcinacije dece, a manjkava je i inspekcija koja bi trebalo da kontroliše imunizaciju.

Vakcinacija protiv malih boginja, zaušaka i rubele, kombinovanom MMR vakcinom, na teritoriji Republike Srbije u 2021. godini sprovedena je sa obuhvatom od 74,8 odsto, dok je u 2020. godini bila 78,1 odsto. Analiza postignutog obuhvata MMR vakcinacijom po okruzima pokazuje da potrebni obuhvat od 95 odsto, koji sprečava povaju epidemije, nije postignut ni 2021. ni u jednom okrugu, dok je obuhvat veći od 90 odsto dostignut u svega tri od ukupno 25 okruga, stoji u izveštaju Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Opštine sa najnižim obuhvatom MMR vakcine u centralnoj Srbiji su 2021. bile Vladičin Han (33,8%) i Surdulica (42,7%), a u Vojvodini Novi Sad (24,4%).

Pravilnikom o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti predviđena je i imunizacija propuštenih godišta MMR vakcinom, pri čemu je tokom 2021. godine broj osoba vakcinisanih prvom dozom iznosio 5.416, broj osoba revakcinisanih drugom dozom 2,072, dok je samo 313 osoba potpuno vakcinisano sa dve doze MMR vakcine, stoji u izveštaju „Batuta“.

MMR vakcina se daje protiv morbila, rubeole i zaušaka i ako se dete ne vakciniše u, za to predviđenom uzrastu, postoji opasnost da dobije jednu od tih bolesti. To su sve zarazne bolesti protiv kojih nema leka i postoji mogućnost ozbiljnih komplikacija, od upale pluća do upale mozga.

Izvor: nova.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Iako smo jednom nogom izašli iz talasa respiratornih infekcija, pomoć lekara traži sve više pacijenata, uključujući i de...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.