Izdavanje stanova – uticaj na cene zakupnine i pravna sigurnost Izdavanje stanova – uticaj na cene zakupnine i pravna sigurnost
četvrtak, 15 decembar 2022 12:36

Izdavanje stanova – uticaj na cene zakupnine i pravna sigurnost

U eri sve većih migracija Srbija je postala interesantna stranim državljanima, koji odlučuju da se presele na kraći ili duži period u našu zemlju. Trenutna situacija u svetu dovela je do toga da je Srbija postala interesantna za život posebno Rusima i Ukrajincima. To je istovremeno dovelo do ogromne potražnje stanova, posebno u velikim gradovima kao što su Beograd i Novi Sad. Priliv stranih državljana ima izuzetno veliki uticaj na cene zakupnine, što stanodavcima ide u korist. Istina, tako visoke cene najma stanova ni najmanje ne odgovaraju našem standardu i platežnoj moći.

Mnogi stanodavci, ma koliko želeli da dobiju visoku cenu zakupa, ipak su u dilemi koja je procedura izdavanja stanova i da li se ona razlikuje u odnosu na domaće zakupce stana. U nastavku teksta ćemo pokušati donekle da vas uputimo u proceduru izdavanja, mada je najbolje raspitati se u agenciji za najam nekretnina.

Cene zakupnine su drastično povećane dolaskom stranih državljana

Strani državljani za najam stana najčešće biraju Novi Sad, kao multikulturološku sredinu, kako bi se lakše uklopili u svakodnevni život. I Beograd, srpska prestonica, takođe im je zanimljiv, ali u poslednje vreme primetna je potražnja za stanovima i u manjim mestima nadomak velikih gradova.

Iako je cena stanova bila u blagom porastu, srazmerno inflaciji, u poslednjih godinu dana doživela je pravu ekspanziju. S obzirom na to da je potražnja za iznajmljivanjem stanova sve veća, ponuda je ostala ista, ali cene su se drastično povećale. Dovoljno je u pretraživaču ukucati izdavanje stanova Novi Sad ili Beograd i pronaći solidne ponude, počevši od garsonjera do luksuzno opremljenih stanova. Međutim, za razliku od prethodnog perioda, cena se danas formira na osnovu sve veće potražnje i bolje opremljenosti, tako da je za zakup stana potrebno izdvojiti mnogo više novca u odnosu na prethodnu godinu.

Ukoliko odlučite da izdate stan stranim državljanima, neophodno je da ispoštujete određena pravila naše zemlje koja su regulisana zakonom.

Da li je ugovor o zakupu stana obavezan?

Dok je prilikom iznajmljivanja stana našim državljanima poželjno, sa stranim državljaninom je neophodno potpisati ugovor o zakupu stana. Ugovor istovremeno štiti i vas kao stanodavca, a ne samo zakupca stana. Pored toga što ugovor možete sačiniti samostalno, možete prepustiti i agenciji da ga sačini uz određene klauzule koje zavise od vas i  budućeg zakupca. Da li je dozvoljeno držati u stanu kućne ljubimce, praviti žurke i mnoštvo drugih stvari predstavljaju dogovor između obe strane, a sve to mora biti navedeno u ugovoru. Strani državljani najčešće iznajmljuju kompletno opremljene stanove, tako da visina depozita koja najčešće ide do visine jedne kirije u ovom slučaju može biti i nešto veća. To najčešće zavisi od zakupodavca stana.

Zašto je za strance obavezna prijava?

Svaki strani  državljanin koji uđe u našu zemlju u obavezi je da ispuni određene zakonske procedure. Da li će boraviti duže ili kraće u našoj zemlji zavisi od dozvole koju dobije od MUP-a, jer je sve regulisano zakonom o boravku stranih državljana na teritoriji Republike Srbije.

Obaveza stanodavca je da u roku od 24 sata prijavi izdavanje stana i to tako što će zajedno sa zakupcem stana otići u policijsku upravu gde će obaviti sve zakonske procedure. Ukoliko zakupodavac ne prijavi zakupca stana, posebno kada je reč o stranim državljanima, obe strane će biti izložene kaznama koje uopšte nisu zanemarljive.

Da li se plaća porez na izdavanje stana?

Izdavanje stanova u Srbiji regulisano je zakonom o stanovanju. Nakon potpisivanja ugovora o zakupu stana u obavezi ste da kao stanodavac prijavite poreskoj upravi prihode od izdavanja stana. Međutim, ovo se u praksi uglavnom ne poštuje.

Porez   koji bi trebalo plaćati državi je 20% od cene izdavanja. Iako praksa pokazuje da većina stanodavaca izbegava prijavljivanje prihoda od izdavanja nekretnine, to je prekršaj koji vam poreska uprava neće oprostiti. Kazne se kreću u rasponu od 5.000 do 150.000 dinara, ali u nekim slučajevima zaprećena je i kazna zatvora.

Kako biste bili potpuno mirni i bezbedni ne samo vi već i zakupac, najbolje je da ispunite sve zakonske regulative. 

Pre nego što odlučite da iznajmite stan strancima, savet je da se obratite stručnoj službi agencije za iznajmljivanje stanova kako biste blagovremeno bili upoznati sa svim zakonskim procedurama. Pravna sigurnost  mora da vam bude prioritet prilikom izdavanja nekretnine, čak i ako to podrazumeva nešto manji prihod od cene zakupa. 

Slobodno vreme

Lifestyle

Mnogi ćе sе za prеdstojеćе praznikе uputiti van granica Srbijе, a ukoliko planiratе da putujеtе, važno jе da provеritе d...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.