Zbog bolova u kičmi otišla na pregled, magnetna rezonanca zakazana za kraj 2024. Magnetna rezonanca
četvrtak, 15 decembar 2022 08:23

Zbog bolova u kičmi otišla na pregled, magnetna rezonanca zakazana za kraj 2024.

Sa izveštajem lekara i uputom iz doma zdravlja otišla sam u Univerzitetski klinički centar Srbije da zakažem snimanje kičme magnetnom rezonancom početkom decembra, kako bi sa dobijenim nalazom što pre imala pravu dijagnozu i dobila terapiju. I kao da je to potpuno uobičajena pojava, na klinici su mi upisali termin - 5. decembar 2024. godina, priča za Nova.rs priča Tatjana R. (39), iz Beograda, koja je i dalje u šoku, jer će konačnu dijagnozu morati da čeka dve godine ili da se "uhvati" za novčanik i uradi snimanje u privatnoj zdravstvenoj ustanovi, gde neće čekati.

Kada je dobila uput za magnetnu rezonancu, Tatjana je znala da će biti problema i da će osvanuti na čuvenoj listi čekanja.

„Već dugo imam bolove u leđima, koji su sve jači. Kada sam otišla na pregled u dom zdravlja, moj lekar uputio me je na rendgen, jer je shvatio da imam ozbiljan problem sa kičmom. Prema nalazu i mišljenju koje sam dobila od lekara specijaliste radiologije, neophodan mi je snimak magnetom i pregled fizijatra i ortopeda. Sa uputom, na kojem jasno piše da je magnet kičme indikovao radiolog u domu zdravlja, otišla sam u Centar za radiologiju i magnetnu rezonancu UKCS“, priča Tatjana.

Ono što je tamo sačekalo, nije je iznenadilo, ali je razbesnelo i razočaralo.

„Znala sam da me čeka „odlazak na listu“, ali sam verovala da će to biti možda nešto posle Nove godine, recimo krajem januara ili u februaru, martu, do proleća bih na analgeticima nekako i mogla da izdržim, potrudila bih se. Međutim, kada sam videla upisan datum, dodatno mi se slošilo. Pod rednim brojem 2 – „mesto na listi čekanja u Centru za magnetnu rezonancu, KCS“, datum i vreme: 05.12.2024″, kaže Tatjana.

Ona ističe da će tokom narednih dana razmisliti da li da plati privatnoj klinici i završi snimanje za jedan dan ili da naredne dve godine trpi bolove čekajući na državnu ustanovu.

Čekanje dve godine na magnetnu rezonancu gubi svaki smisao, a lečenje i šansa za oporavak pacijenta se drastično smanjuju, kaže za Nova.rs prim. dr Branko Sbutega, ortoped i dugogodišnji lekar na Institutu za ortopediju „Banjica“.

„Svako čekanje i duže od nekoliko nedelja ili meseci menja dijagnozu, a tako i potencijalnu terapiju, a stanje pacijenta se pogoršava. Zakazivanje magneta obolelom za dve godine gubi svaki medicinski smisao jer magnetna rezonanca je metoda koja pomaže u dijagnozi problema kičmenog stuba i postoje jasne indikacije kada je potrebno raditi ovu vrstu snimanja. Ona se ne radi iz radoznalosti, već da se ustanovi sadašnje stanje kičme. Ako danas postavite indikaciju da je potrebena magnetna rezonanca, a dobijete termin za dve godine, onda ta indikacija gubi opravdanje. Postoje stanja koja mogu da se promene i za nekoliko dana, a ne nekoliko meseci i godina. Magnet služi za evaluaciju trenutnog stanja, a ne za procenu skolioze koja traje od ko zna kad. Uzrok deformiteta kičmenog stuba zbog kojeg se ljudima postavlja indikacija za magnet, može da bude različite prirode, može biti benigna ili maligna lezija kičmenog stuba, a to je potrebno saznati što pre. U toj proceni vreme je bitan faktor. Vreme proteklo od pojave simptoma do postavljanja dijagnoze je, kako ja kažem „fond“ izgubljenog vremena. Što je taj „fond“ duži, šanse za uspešno lečenje i oporavak se smanjuju“, objašnjava prim. dr Sbutega.

Izvor: n1info.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.