četvrtak, 08 decembar 2022 04:09

DOBRI USLOVI, PLATA VIŠE OD 1.000 EVRA, ALI SRBI NE ŽELE DA RADE Za ovaj posao mesecima se NIKO ne javlja na oglase, poslodavci primorani da zapošljavaju STRANCE

"Potreban konobar. Tražimo radnika u kafiću, uslovi odlični..." Ovo su samo neki od oglasa koji se nalaze na ugostiteljskim objektima širom Srbije, a na koje se i mesecima, kažu vlasnici restorana i kafića, ne javi niko.

Plate, plus bakšiš, često su, kažu, i iznad proseka, ali je sve manje onih koji bi se da se konobarisanjem bave profesionalno i odgovorno.

- Ako ide na veselja, može da zaradi do 600 evra ili više i plus bakšiša 500, 600 evra i što će da ide u Nemačku?! Mesečno toliko može da zaradi. Plus plata, hvala Bogu, i radi, u radnom je odnosu - kaže konobar Milan Maksimović za RTS.

Dodatni vid zarade predstavlja i honorarno angažovanje na svadbama i privatnim poslovima, međutim, radnika nema.

"Ne može baš svako da radi u ugostiteljstvu"
Iako važi mišljenje da se poslom u ugostiteljstvu može baviti svako, vlasnici ugostiteljskih objekata tvrde da to ipak nije tako.

Veliki problem predstavlja, kako kažu, i to što je konobara starog kova sme manje. Кonobar mora da bude ljubazan, odmeren, u uniformi, a ne u patikama i odelu za šetnju, ističu poslodavci.

- Mislim da je problem na nivou same zemlje, jer znam da u ostalim turističkim centrima kao što su Zlatibor i Vrnjačka Banja, oni čak zapošljavaju strance - kaže za RTS Maja Nikolić, menadžerka hotela u Banji Koviljači.

I u prestoničkim ugostiteljskim objektima sve se više mogu sresti strani državljani iz Afrike, Bliskog istoka i Rusije koji obavljaju konobarske poslove, a da čak ni ne govore srpski jezik,

Sa druge strane manjak radne snage u ugostiteljstvu doveo je do toga i da se poslodavci za radnike bor tako što im nude veće plate i bolje uslove rada.

Izvor: blic.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.