petak, 29 jul 2022 06:33

3O GODINA LEGATA ZORANA STOŠIĆA VRANJSKOG

Povodom 30 godina legata, danas je u Gradskom muzeju Sombor otvorena izložba „U kosmosu Zorana Stošića Vranjskog“.

Izložba podseća na deo umetnikovog bogatog legata koji uključuje slike, minijature, crteže, memorabilije, fotografije, nagrade i druge predmete koji svedoče o postojanosti Stošićevih umetničkih i ljudskih uverenja.

Prema rečima autora izložbe, istoričara umetnosti Gradskog muzeja Sombor, Čedomira Jančića, „Zoran Stošić Vranjski poznat je poklonicima umetnosti možda najviše po svom glavnom tematskom opredeljenju – kosmosu. On taj kosmos ne pronalazi samo u fakturi zvezdanog neba i fizičkom svemiru, već i u mikrokosmosu – čoveku, njegovim stremljenjima, nadama, padovima i ponovnim uzdizanjima.

Zoran Stošić Vranjski nas kao darodavac i umetnik već 30 godina podseća na sebe, svoju opčinjenost kosmosom i umetnost kojoj je posvetio gotovo ceo svoj život. Njegovi legati rodnom Vranju i Somboru, kog je izabrao za svoj dom, svedoče o istinama koje smo zaboravili i potisnuli u svojoj začudnoj samouverenosti da možemo da postojimo bez pitanja o samom postojanju.

To da se vraćamo odakle smo došli, i da nas čeka beskrajni prostor i vreme „širom svemira” (Across the Universe), govore njegove slike i minijature, crteži i tekstovi koje je pisao, čitav njegov život koji se poklapa s njegovom umetnošću i sâm kao vanvremenito umetničko delo.“

Ovaj značajan jubilej Zoranu Stošiću Vranjskom je čestitao i gradonačelnik Sombora Antonio Ratković.

Izložbu „U kosmosu Zorana Stošića Vranjskog – 30 godina legata“ zvanično je otvorila sekretarka Skupštine grada Danijela Dubaić. Izložba će trajati do 13. avgusta 2022. godine.

 

Slobodno vreme

Lifestyle

Retki su pop-kulturni fenomeni kao što je Alan Ford, koji toliko osvoje jednu zemlju u kojoj nisu nastali i postanu i os...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.