sreda, 27 jul 2022 06:06

Svečanost somborskih Bunjevaca: Dva kruva za berićetnu godinu

SOMBOR: Kao i decenijama unazad, ovdašnji Bunjevci su obeležili svoju tradicionalnu žetvenu svečanost, Dužionicu, manifestaciju koja slavi novo hlebno zrno, pšenicu, koja je doduše u Somboru i okolini pokošena još pre skoro mesec dana.

Kao i godinama unazad predstavnici Udruženja građana „Bunjevačko kolo“, čiji članovi insistiraju na autohtonosti Bunjevaca i oni iz Hrvatskog kulturno umetničkog društva „Vladimir Nazor“, koji smatraju da su tek reginalna grupa hrvatskog nacionalnog korpusa, svoja dva hleba, napravljena od prvog ovogodišnjeg brašna, osveštali su tokom crkvene službe, a zatim su ih u Svečanoj skupštinskoj sali, predali zamenici gradonačelnika Ljiljani Tici.

Sledeći običaje, uz prisustvo članova dva udruženja, obučenih u tradicionalne nošnje, nakon svete mise i kratke šetnje centralnim gradskim ulicama, učinili su to bandaš Denis Klecin i bandašica Martina Marton kao predstavnici UG „Bunjevačko kolo“ i Ivan i Ivana Vilim u ime HKUD „Vladimir Nazor“. Zamenica gradonačelnika se zahvalila na hlebu koji je primila, ističući važnost i doprinos proslave Dužionice za multietničko, multireligijsko i multikonfesionalno obličje grada, kojim se svi Somborci ponose.

- Naša pitoma vojvođanska polja koja krase klasja žita su simbol hleba, kruva i kruha, simbol i kruna zdravlja, mira i blagostanja - poručila je Tica, koja je ujedno izrazila nadu da će svaka naredna žetva biti sve bolja, uspešnija i berićetnija. Ljiljana Tica i zamenik predsednika Skupštine grada Radomir Leković su pre svečane ceremonije organizovali prijem za učesnike Dužionice. Prisustvovali su, uz domaćine Dužionice, predstavnici Bunjevačkog nacionalnog saveta, Hrvatskog nacionalnog saveta i predstavnici Ministarstva kulture i informisanja.

izvor:dnevnik.rs

 

Slobodno vreme

Lifestyle

Cene u Grčkoj u 2024. prate trend u Evropi i kao i u svim drugim zemljama, i ove godine su neznatno više nego prethodnih...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.