subota, 23 jul 2022 06:51

Đorđe Nešić laureat „Višnjićeve nagrade“: Gospodar jezika

SOMBOR: Ovogodišnji dobitnik „Višnjićeve nagrade“ za književnost je Đorđe Nešić, književnik iz Sombora.

Kako se navodi u obrazloženju žirija, koji su tvorili književnici Selimir Radulović, Miroslav Aleksić i Blagoje Baković, Slavica Varničić, direktor Narodne biblioteke „Simeon Piščević iz Šida, te Srđan Malešević, direktor Kulturno obrazovnog centra Šid, ovogodišnji laureat Đorđe Nešić pripada samom vrhu savremenog srpskog pesništva:

On je istovremeno pesnik kulture i pesnik sa duboko ukorenjenim stablom u nacionalno tle iz koga, na jedan moderan način, šumi u krošnji najdivnije melodije srpskoga jezika. Nešić peva čistu suštinu, zaodevajući je jezičkim prividima i čudima koji, reklo bi se, na lak i pamtljiv način oslobađaju i bude duboke magnete jezika. Po tom jezičkom umiljenju i pribranosti, po nesrazmerno velikoj količini sugestivne moći rečenog, Đorđa Nešića s punim pravom možemo smatrati gospodarem jezika, navodi žiri, dodajući da koliko god u zenitu svog peva Nešić pripadao stražilovskom luku našeg pesništva, kao tihi hor u pozadini, „njegov poj prati poj vrletnih srpskih pevača na čelu sa Filipom Višnjićem koji je u nevidu svome pronašao nezalazno sunce poezije”.

Đorđe Nešić je rođen 1957. u Bijelom Brdu kod Osijeka. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, na Odseku jugoslovenska književnost i srpskohrvatski jezik. Objavio je nekoliko zbirki pesama, a napisao je i zavičajni rečnik “Luk i voda”.

Dobitnik je i brojnih književnih priznanja, među kojima su Zmajeva nagrada, Brankova nagrada, Disova nagrada, Žička hrisovulja, nagrade “Laza Kostić”, “Sava Mrkalj”, “Skender Kulenović”... Laureatu će nagrada biti uručena na ovogodišnjim „Višnjićevim danima“, 17. septembra, u Višnjićevu. 

izvor:dnevnik.rs

 

Slobodno vreme

Lifestyle

Pogledajte da li se vaš horoskopski znak našao na ovoj zanimljivoj listi Kada se govori o atributima horoskopskih znako...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.