ponedeljak, 18 jul 2022 08:05

Sombor predstavljen na Dunavskom festivalu u Ulmu

SOMBOR: Ovih dana delegacija Grada Sombora, članovi projektnog tima za projekat finansiran iz Dunavskog transnacionalnog programa EU „Responsible Green Destination Amazon of Europe“ (Amazing AoE), odnosno „Evropski Amazon“, Turistička organizacija grada Sombora i članovi UG „Podunav“ Bački Monoštor – kao partneri u projektu “Danube Guides Action“, učestvovala je na 12. Internacionalnom Dunavskom festivalu u nemačkom gradu Ulmu.

Nije tajna da Sombor i pored činjenice da je u 18. i 19. veku beležio gotovo dramatičan razvoj zahvaljujući pre svega svom većinskom stanovništvu, Srbima i Bunjevcima, za slavnu istoriju ima da zahvali i Podunavskim Švabama, koji su kolonizovani na ove prostore putujući lađama upravo iz nemačkog Ulma.

Na Dunavskom festivalu su, kako posetiocima iz celoga sveta, tako i privrednicima i ostalim učesnicima festivala, tokom pet dana trajanja, na štandu Grada Sombora predstavljeni turistički i privredni potencijali Grada Sombora. Promotivne aktivnosti su, u saradnji sa predstavnicima TOGS-a i „Dunavskim vodičima“, doprinele izuzetno velikom interesovanju posetilaca i učesnika festivala, gde je Sombor prepoznat kao dobra destinacija za razvoj turizma i potencijalna ulaganja u sektor turizma. Delegacija Grada Sombora je prisustvovala i na svečanom otvaranju Svetskog muzeja podunavskih Švaba u Ulmu, gde je dogovoren niz budućih aktivnosti u vezi sa povezivanjem i zajedničkim projektima sa Gradskim muzejem Sombor, depadansom Muzeja podunavskih Švaba u Somboru.

Predstavnici oba projekta učestvovali su i na Dunavskom omladinskom forumu, na kome su predstavljene aktivnosti i projekti koje realizuje Grad Sombor i lokalna zajednica, sa ciljem razvoja eko-turizma i zaštite prirode i životne sredine, te promocije UNESKO rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav i SRP Gornje Podunavlje. Ovo je bila prilika i za ponovni susret sa profesorom Andreasom Fatom, koji je pre nekoliko sedmica preplivao ceo tok Dunava. Mada je doživeo, najblaže rečeno, neprijatnu situaciju da, zbog enormnog zagađenja Dunava izazvanog nekontrolisanim izlivanjem fekalija, prekine svoj plivački put u području Beograda, Fat je sa svoga putovanja podelio prelepe utiske vezane za očuvanu prirodu i gostoprimstvo koje je iskusio prilikom posete Bačkom Monoštoru i SRP „Gornje Podunavlje“.

izvor:dnevnik.rs

 

Slobodno vreme

Lifestyle

Pogledajte da li se vaš horoskopski znak našao na ovoj zanimljivoj listi Kada se govori o atributima horoskopskih znako...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.