sreda, 13 jul 2022 07:38

"SPECIJALNI ERNEST" SVETOZARU CVETKOVUĆU: U Somboru sinoć svečano otvoren četvrti Somborski filmski festival

SOMBORSKI filmski festival, četvrti po redu, svečano je otvoren sinoć u Atrijumu Gradske kuće u Somboru, a ovogodišnja nagrada "Specijalni Ernest" za dosadašnji i budući doprinos dobrim filmovima pripala je glumcu Svetozaru Cvetkoviću.

Festival je zvanično počeo filmom "Strahinja Banović" Stefana Arsenijevića, a potom je na velikom platnu bila projekcija filma "Pucnji u Marseju" Gordana Matića. Tokom pet festivalskih dana biće prikazano 16 ostvarenja svrstanih u pet selekcija: Glavni program, Kad bi Sombor bio Holivud, Panorama austrijskog filma, Selekcija filmova mladih autora i Filmski matine za decu.

O nagradama "Ernest" za najbolji film i "Boer" za najboljeg glumca i glumicu odlučivaće žiri Glavne selekcije u kome će biti reditelj Milutin Petrović (predsednik žirija), glumica Sonja Kolačarić i glumac Nedim Nezirović.

Ovogodišnjim sloganom "Tragom snova Ernesta Bošnjaka" festival podseća i jasno usmerava ka delu značajnog pionira filma na ovim prostorima. Somborac Ernest Bošnjak bio je osnivač jugoslovenske kinematografije, prvi jugoslovenski snimatelj, reditelj i producent, koji je 1906. doneo u Sombor kino-projektor i otvorio bioskop. Nekoliko godina kasnije i sam je počeo da snima filmove, a za zasluge u razvoju jugoslovenskog filma dobio je državnu penziju.

- Somborski filmski festival je od svog osnivanja 2018. godine zamišljen da neguje vrednosti sredine koju nastanjuje dvadeset i jedna nacionalnost. U takvom okruženju Festival se trudi i radi na podsticanju tolerancije, ravnopravnosti i slobode. Uporište našeg festivala je u vizionarskom filmskom radu Erensta Bošnjaka, pionira jugoslovenskog filma, po kome sve nagrade nose ime - izjavila je Vesna Šašić, direktorka Somborskog filmskog festivala.

izvor:novosti.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.