sreda, 06 jul 2022 08:32

Gradski muzej Sombor obeležava Dan nauke i rođendan Nikole Tesle

Program obeležavanja Dana nauke i rođendana Nikole Tesle biće održan u petak, 8. jula, u 19 časova, u sali za tematske izložbe Gradskog muzeja Sombor.

Postavka „Odjeci genija” uključuje grafike/serigrafije iz mape Hommage à Tesla (1856 – 2006), 150 godina od rođenja, dokumente kao što su štampane fotografije Nikole Tesle i njegovih izuma, i elektromotor, učilo za pokazne vežbe somborske Gimnazije.

Kako navodi portal SoInfo, iz mape se mogu videti grafička ostvarenja uglednih domaćih umetnika kao što su Vladan Radovanović, Dušan Otašević, Todor Stevanović, Danica Basta, Svetozar Samurović, Mile Grozdanić, Branko Miljuš, Zoran Dimovski, Dušan Miljuš.

Nastanak mape je inicirao poznati umetnik Branko Miljuš, a potom je sve poklonio svom velikom prijatelju Velimiru Bati Žugiću za rođendan koji se poklapa s Teslinim – 10. jula.

„Štampane fotografije i tekstovi podsetiće nas na život i delo Nikole Tesle, a rad elektromotora neposredno će demonstrirati prof. dr Marija Bošnjak Stepanović, redovna profesorka Pedagoškog fakulteta u Somboru“, navedi se u pozivu na izložbu.

Dodaje se da su autori programa Milka Ljuboja, muzejska savetnica istoričarka i Čedomir Janičić, muzejski savetnik istoričar umetnosti. Dizajn informativnih štampanih tabli uradio Pavle Karabasil, viši konzervator Muzeja.

Postavka će biti otvorena do ponedeljka, 11. jula. Izložba će, osim na dan otvaranja, moći da se pogleda u subotu i u nedelju, u periodu od 9 do 13 časova.

izvor:danas.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Cene u Grčkoj u 2024. prate trend u Evropi i kao i u svim drugim zemljama, i ove godine su neznatno više nego prethodnih...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.