četvrtak, 07 april 2022 08:28

Eko-centar Karapandža ponovo otvoren za posetioce

SOMBOR: Imajući privilegiju da se nalazi na obodu Specijalnog rezervata prirode „Gornje Podunavlje“, Sombor postaje sve omiljenija destinacija za sve ljubitelje netaknute prirode, odnosno one koji se odluče da posete „Evropski Amazon“ ili poplavne šume u ovom delu toka Dunava.

Kao jedno od rešenja kada je u pitanju vizitacija „Gornjem Podunavlju“ je gotovo pa nezaobilazan „Eko-centar“ Javnog preduzeća „Vojvodina šume“ koje se nalazi u okolini Bezdana i koji će, nakon zimske pauze, svoje kapije ponovo otvoriti za posetioce od petka, 8. aprila.

Kako su najavili iz ovog JP koje je i upravljač „Eko-centra“ za pojedinačne posete će ovaj turistički biser biti otvoren vikendom, kada će biti moguće za sve znatiželjnike da ga obiđu od petka do nedelje u terminu od 10 do 18 časova, dok će radnim danima Eko-centar biti otvoren samo za najavljene grupne posete, pri čemu je minimalan broj posetioca šest osoba. Kao i prethodnih godina „Eko-centar“ Karapandža će svojim posetiocima ponuditi tri tipa usluge, što će reći aktivnosti na vodi, odnosno vožnju katamaranom, kanuima ili vožnju motornim čamcem u pratnji stručnog vodiča, aktivnosti u šumi koje podrazumevaju pešačke i biciklističke ture), kao i usluge Ekološke učionice sa brojnim edukativnim sadržajima. Posetiocima se pruža prilika da prisustvuju i eko-času u učionici na otvorenom, koja je pogodna za prijem posetilaca, prezentaciju rezervata od strane stručnih vodiča-čuvara zaštićenog područja, tokom koje se posetioci upoznaju sa temama vezanim za zaštitu prirode,  rezervat i njegov biljni i životinjski svet. Natkriven prostor je opremljen klupama, stolovima, info-tablama i sredstvima za vizuelnu prezentaciju vrednosti rezervata  te je pogodan za organizaciju ekoloških radionica za zainteresovane turiste i grupe  koje su i  godinama unazad činile deca predškolskog uzrasta, učenici, studenti, porodice i svi istinski ljubitelji prirode.

 Pristupačne cene

Svi sadržaji imaju i pristupačne cene korištenja, pa je cena iznajmljivanje bicikla na sat vremena 180 dinara, 250 dinara staje vožnja katamaranom za decu do osam godina, 300 dinara košta iznajmljivanje kajaka na sat vremena, dok se za grupnu vožnju motornim čamcem za četiri osobe mora izdvojiti 4.135 dinara. Samostalna šetnja obeleženim stazama eko centra košta 300 dinara, dok se u istoj aktivnosti društvo stručnog vodiča plaća 3.420 dinara.

Da se u ovom kompleksu ima šta videti, govore i podaci da SRP „Gornje Podunavlje“ predstavlja specifični kompleks ritskih šuma ispresecan rukavcima i kanalima, sa adama, meandrima, vokovima, tonjama, barama, močvarama, vlažnim livadama, tršćacima i ševarima. Ceo rezervat je zaštićeno prirodno dobro I kategorije, koje se prostire uz levu obalu Dunava i tek je deo velikog ritskog kompleksa koji se proteže i kroz susedne zemlje odnosno Mađarsku (Nacionalni park ,,Dunav–Drava“)  i Hrvatsku (Park prirode ,,Kopački rit“)  sa kojima čini ekološki jedinstvenu celinu. Deo je velikog rezervata biosfere “Bačko Podunavlje” koji se nalazi na severozapadu Vojvodine koji čini “Evropski Amazon” i predstavlja jednu od najočuvanijih ritsko-močvarnih celina na čitavom toku Dunava, koji se razlio u nepreglednu mrežu rukavaca i kanala kroz ritske plavne šume Rezervata biosfere Bačko Podunavlje, upisan u UNESKO svetsku listu  juna 2017. godine. Karakteristično je bogatstvo ornitofaune u kojoj se ističu retke vrste kao što su orao belorepan i crna roda, a u ovom rezervatu je prisutna 51 vrsta sisara, 248 vrsta ptica, 50 vrsta riba, 11 vrsta vodozemaca, devet vrsta gmizavaca, veliki broj beskičmenjaka, od kojih se izdvaja fauna leptira sa preko 60 vrsta dnevnih leptira i više od 1.000 biljnih vrsta, dok je pravi kuriozitet činjenica da Gornje Podunavlje naseljava najbrojnija populacija evropskog  jelena u Srbiji.

 izvor:dnevnik.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Prevare su u porastu. Prema Federalnoj trgovinskoj komisiji (FTC), ljudi su izgubili 10 milijardi dolara zbog prevara u ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.