U potrazi za Srpskim svetom – okrugli sto u Somboru U potrazi za Srpskim svetom – okrugli sto u Somboru
utorak, 08 mart 2022 11:07

U potrazi za Srpskim svetom – okrugli sto u Somboru

Pedagoški fakultet u Somboru Univerziteta u Novom Sadu i Arhiv Vojvodine organizovali su okrugli sto na, kako kažu, danas veoma važnu temu "U potrazi za Srpskim svetom – razvoj srpskog kulturnog prostora", a na kojem su govorili brojni profesori iz ove oblasti, ali i Dr Nebojša Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodine i Prof. dr Saša Marković, dekan Pedagoškog fakulteta u Somboru.video icon
Potraga za "Srpskim svetom i razvojem srpskog kulturnog prostora" kroz ključne momente razvoja srpske kulture, duhovnosti, istorije i književnosti samo su deo tema okruglog stola održanog na somborskom Pedagoškom fakultetu, gde su se okupili profesori sa naših univerziteta sa ciljem da se javnost upozna da je termin srpski svet zapravo sinonim za srpstvo ili ideja kulturnog fenomena razvoja srpskog identiteta, koja ima naučno utemeljenje.

"Ovo je tema o kojoj u našoj istoriji i kulturologiji već jedan vek raspravlja, ali ne pod ovim imenom. Srpski svet je nešto što treba da zasnujemo na naučnoj osnovi. Verujem da će i kada zbornik izađe do kraja godine onda biti i svima sve oko ovoga mnogo jasnije. To nije politikološki izraz ili moda u ovom vremenu, već nešto što je veoma važno za objašnjavanje srpske kulturne politike, odnosno identiteta srpskog kulturnog naroda", rekao je Dr Nebojša Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodine.

Prof. dr Goran Vasin, vanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu je ocenio ta se radi o temi koja obuhvata sve ključne pojmove i ključne teme iz srpske istorije od 16. do 20. veka.

"A to je pitanje srpskog identiteta, Srpsku pravoslavnu crkvu i njenu organizaciju, pitanje srpske književnosti i drugih aspekata i to nas opet vraća da promišljamo o tim temama koje i danas pokreću ne samo globalnu, već i našu politiku, ali u svakom slučaju, to je tema koja je neiscrpna i veoma važna za sve nas", navodi Vasić.

"Nažalost danas u ovom vremenu post istinitosti kada svaka ideja ili termin ima neku svoju politikantsku pozadinu izgubi se ta potreba za ozbiljnim serioznim pristupom temi i baš zato da se ne bi nama neke greške, kao srpskom narodu ponovile greške iz bliske prošlosti, kao one iz devedesetih, kada smo taj termin srpstva obnavljali, a napravili zloupotrebu, baš je potrebno danas da govorimo o tom srpskom svetu, u nameri da afirmišemo njegovu kreativnu i kulturološku sadržinu", objasnio je dekan Pedagoškog fakulteta u Somboru Prof. dr Saša Marković.

Pedagoški fakultet u Somboru bio je domaćin naučnog susreta, zbog toga što baštini tradiciju početnog obrazovanja učitelja kod Srba od 1778. godine i time želi da pokaže da je obrazovanje nasušna potreba u razvoju srpskog sveta i njegovog identiteta.

Izvor: RTV

Slobodno vreme

Lifestyle

Mnogi ćе sе za prеdstojеćе praznikе uputiti van granica Srbijе, a ukoliko planiratе da putujеtе, važno jе da provеritе d...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.