utorak, 30 novembar 2021 08:31

Somborski mališani dobili još jedno drvo generacije

 

SOMBOR: Sasvim na tragu činjenice da se radi o najzelenijoj varoši ovog dela sveta, svojevremeno je jedan od ovdašnjih entuzijasta, u okviru obimnog maturskog rada, još u osmoj deceniji prošlog veka napravio svojevrsni katastar gradskih stabala, koji je svedočio o tome da svaki drugi Somborac ima „svoje“ stablo, pošto je registrovano čak 28.000 samo stabala ikoničnog bođoša, odsnosno severnoameričkog koprivića u urbanoj sredini.

Da je osećaj Somboraca o neophodnosti zanavljanja bujnih drvoreda stvar ne samo ličnog osećaja, već i organizovane promocije svedoči i, sada već tradicionalna, akcija Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor u saradnji sa ovdašnjim Javnim komunalnim preduzećem „Zelenilo“ i uz podršku Grada tokom koje se đacima prvacima poklanja drvo generacije.

Tako su i ove godine svi učenici prvog razreda osnovnih škola u Somboru i naseljenim mestima koja pripadaju Gradu, dobili na poklon po jedno drvo i tablu sa natpisom „Drvo generacije 2021/2022“, pa su tako i prvaci OŠ „Ivo Lola Ribar“, uz pomoć svojih učiteljica i učitelja posadili mladicu koja će njihovim naslednicima podariti za koju godinu bujnu krošnju.

- Ovo je treća godina zaredom da Kulturni centar, uz podršku Grada Sombora i gradskog „Zelenila“ organizuje manifestaciju, pa su tako i „Lolinci“ dobili svoje drvo generacije - kaže direktorka KC „Laza Kostić“ Vesna Šašić, uz nadu da će đaci prvaci da čuvaju svoje drvo, da ga vole i da brinu o njemu, kako bi jednog dana, kada i oni porastu, i drvo poraste do te mere da omogući uživanje u njegovom hladu. - Takođe se nadam da će njihovi učitelji, a nakon njih i nastavnici da se potrude, da im kažu što više o ekologiji i o tome koliko je drveće važno za sve nas.

Šašić, pak, ohrabruje velika aktivnost ovdašnje goranske organizacije, da se ličnim primerom u akcije ozelenjavanja uključuje i gradonačelnik, što sve čini da je „Drvo generacije“ jedna od najomiljenijih manifestacija u gradu zelenila.

- Ova manifestacija se organizuje u svim somborskim školama, dakle u gradskim i osnovkama u seoskim sredinama, pa će tako ukupno 21 osnovna škola dobiti novo drvo generacije – precizirala je Šašić, dodajući da će u sklopu iste manifestacije biti organizovane i školske izložbe dečijih radova na temu „Dobro drvo“, dok će najbolji radovi đaka prvaka biti deo postavke zbirne izložbe posvećene manifestaciji, koja će biti otvorena 23. decembra u Maloj galeriji ustanove kojoj je na čelu.

izvor:dnevnik.rs

 

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.