sreda, 14 april 2021 06:15

Prijava za nove smerove u Gimnaziji „Veljko Petrović“ u Somboru

Do četvrtka, 15. aprila, roditelji i drugi zakonski zastupnici mogu elektronskim putem na portalu „Moja srednja škola“, da prijave svoje dete za polaganje prijemnog ispita za upis u specijalizovana odeljenja namenjena učenicima sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku, za geografiju i istoriju kao i one talentovane za sport. Svi koji ne iskoriste prednost elektronskog podnošenja prijava za polaganje prijemnog ispita, prijavu direktno u školi mogu da podnesu 15. i 16. aprila.

Kao prvo odeljenje namenjeno posebno talentovanim srednjoškolcima somborska Gimnazija je pre četiri godina dobila dozvolu resornog Ministarstva prosvete da otvori svoja vrata za mlade nade računarstva, odnosno IT tehnologija, da bi prošle godine isto bilo omogućeno i učenicima nadarenim za geografiju i istoriju. Tada je po rečima direktora ove obrazovne ustanove Dušana Miškovića, 13 učenika upisalo nov smer, a na posebnom prijemnom ispitu bilo je nekoliko kandidata koji nisu ispunili kriterijume.

- Epidemija Kovid 19 sprečila nas je da prošle godine bolje upoznamo buduće gimnazijalce sa novim smerom, ali se nadam da će ove biti više zainteresovanih. Da baš mi budemo izabrani, opredelilo nas je to što su osnovci u ovom regionu zainteresovani i nadareni za istoriju i geografiju, ali i to što imamo dobar kadar među kojima su doktori nauka, kao i profesori čiji đaci postižu izuzetne rezultate na republičkim takmičenjima. Uz sve to, naša škola je ispunila i kriterijume kada je reč o uslovima, pošto imamo interaktivne table i informatičke kabinete koji su potrebni kako bi učenici mogli da pristupe geografskom informacionom sistemu - objašnjava Mišković.
Od školske 2021/22 godine somborska Gimnazija je dobila dozvolu da otvori odeljenje namenjeno mladim sportistima, čime se uvrstila u red pet srpskih škola, među kojima tri vojvođanske. Da bi takvo odeljenje bilo uspostavljeno potrebno je najmanje 15 učenika.

„Broj časova, sadržaji koji se izučavaju, stručni nastavnici i opremljene škole stvaraju uslove da maturanti postanu izuzetno efikasni studenti na odgovarajućim fakultetima za sport i fizičko vaspitanje, uključujući i fakultete koji pripadaju univerzitetima Vojske Srbije i Policije Republike Srbije, pri čemu se učenicima ne uskraćuje prohodnost i na studijske programe iz drugih oblasti”, objavila je Gimnazija „Veljko Petrović“, dok je gradski Sportski savez pružio punu podršku otvaranju ovakvog obrazovnog profila.

Hiljadu sati sporta
Specifičnost ovog programa nastave i učenja ogleda se u tome što će učenici za četiri godine imati preko 1.100 časova iz oblasti sporta, značajno više nego kod ostalih gimnazijskih smerova. Učenici ovog smera će tako tokom četvorogodišnjeg školovanja imati čak 576 časova iz predmeta Sport i trening zahvaljujući kojem će ovladati znanjima o sistemu fizičke kulture, istoriji sporta i olimpizma, sa posebnim osvrtom na sport kao društvenu delatnost, te zakonitosti i pravila trenažnog procesa. Pride, izučavajući predmet Sport i zdravlje, učenici će ovladati znanjima o uticaju pravilne ishrane i suplemenata na postignuća u sportu, značaju sporta i vežbanja na reproduktivno zdravlje i zdravlje uopšte, kao i znanjima o ulozi sporta u prevenciji korišćenja psihoaktivnih supstanci.

Izvor: dnevnik.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.