utorak, 13 april 2021 07:19

POVEZIVANJE TURISTIČKIH POTENCIJALA EVROPSKOG AMAZONA

Grad Sombor je jedan od 14 projektnih partnera sa područja UNESKO rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav na projektu „Responsible Green Destination Amazon of Europe” (akronim „Amazing Amazon of Europe“) čiji je cilj da postavi temelje održivog turizma na ovom području.

Projektni partneri iz prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav (TBR MDD) iz 12 zaštićenih područja i 5 država duž 3 reke udružili su snage u julu 2020. godine u projektu koji finansira EU kroz Dunavski Transnacionalni Program. Ovako uspostavljena mreža povezuje visoko kvalifikovane pojedince i organizacije, formira poboljšano okruženje za funkcionisanje prekogranične saradnje i sprovođenje zajedničke strategije i nudi visokokvalitetne usluge međunarodnim posetiocima kao i poslove za stanovnike u uglavnom seoskim sredinama.
Svrha projekta „Amazing Amazon of Europe“ je nadogradnja biciklističke staze „Amazon of Europe“ i poboljšanje područja u smislu održivog turizma, razvijanjem zajedničkih strategija, IT rešenja i interakcija u učenju na znatno širem nivou od posmatrane destinacije. „Amazing Amazon of Europe“ doneće mogućnost održivog razvoja prilikom upravljanja raznolikošću prirodnog i kulturnog nasleđa ovog područja, istovremeno omogućavajući jedinstvena iskustva međunarodnim posetiocima.

Destinacija Amazonija Evrope biće zajedničko i integrisano rešenje za održivi turizam, uključujući “Responsible Green Destination Amazon of Europe“ model, koji kombinuje društvene i tehnološke inovacije, zajedničku strategiju i model upravljanja destinacijom, te kroz zajedničke turističke proizvode omogućava vrhunska iskustva duž reka, uključujući rečne, pešačke i biciklističke staze.

Predstavnici partnera, regiona i institucija sastali su se 18. februara na Javnoj početnoj konferenciji koju je otvorila izvršna direktorka vodećeg partnera Iskriva ( Institut za razvoj lokalnih potencijala) Urška Dolinar koja je i predstavila projekat „Responsible Green Destination Amazon of Europe”. Osim nje, konferencija je okupila i 5 gostujućih predavača koji su predstavili najzanimljivije atrakcije i iskustva iz prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav (TBR MDD). Na konferenciji su govorili dr Volfgang Veber iz kompanije Geosis Virtschafts- und Regionalentvicklungs Gmbh (Austrija), Helga Lukač iz Razvojnog centra Murska Sobota (Slovenija), Miran Bojanić Morandini iz Turističke zajednice Varaždinske županije (Hrvatska), Gabor Benovic iz kompanije Helian NaTour Ltd. (Mađarska) kao i dr Vladimir Marković sa Univerziteta u Novom Sadu (Srbija).

Ukupno trajanje projekta je 30 meseci, od 1.7.2020. do 31.12.2022. Ukupna vrednost projekta je 2.411.290,00 evra, a budžet Grada Sombora u ovom projektu iznosi 106.480,00 evra

Slobodno vreme

Lifestyle

Google ukida uslugu koju je predstavio još u oktobru 2020. godine. U pitanju je Google One VPN koji, kada je predstavlj...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.