Istorija Velikog bačkog kanala u somborskom Muzeju Istorija Velikog bačkog kanala u somborskom Muzeju RTV (Dušanka Ljubojević)
nedelja, 11 april 2021 11:03

Istorija Velikog bačkog kanala u somborskom Muzeju

U Muzeju podunavskih Nemaca u Somboru čuva se i deo istorijske građe vezan za gradnju Velikog bačkog kanala. Mape iz tog perioda, maketa bagera koji je korišten pri prokopavanju kanala deo su priče o značajnom poduhvatu XVIII veka.

Zanimljivo je da je okolina Bezdana čvorište tri značajna vojvođanska kanala.

Hidrosistem Dunav-Tisa-Dunav, Veliki bački kanal i Bajski kanal-ova tri kanala značajna su ne samo za područje Bačke već i cele Vojvodine, a zajednička tačka im je okolina Bezdan.

Dunav-Tisa-Dunav počinje na Dunavu kod Bezdana.

Nekoliko stotina metara dalje je početak Velikog bačkog kanala, a još nekoliko stotina metara dalje Bajski kanal uliva se u Veliki bački.

Bajski kanal nekadašnji je deo toka Dunava, a prvi prokopani kanal u ovom delu je Veliki bački kanal.

"Bio je to jedan od najznačajnijih projekata u to vreme za Vojvodinu. On je izmenio izgled same Vojvodine, posebno Bačke koja je bila močvarno područje. Nakon prokopavanja kanala došlo je do isušivanja močvara i stvaranja plodnog zemljišta. To je svakako vezano za starosedelačko stanovništvo, ali isto tako i za kolonizovane Nemce, koji su došli na ovo područje", kaže Miroslava Ćaćić, kustoskinja-istoričarka Muzeja podunavskih Nemaca.

U Muzeju podunavskih Nemaca čuva se i maketa bagera koji je korišten prilikom prokopavanja Velikog bačkog kanala.

"Braća Kiš prokopavanje kanala počela su 1793. godine. Tadašnji inženjeri osmislili su bager za prokopavanja kanala. On je imao četiri točka, a taj bager pokretali su zarobljenici iz austrijsko-francuskih ratova", kaže Ćaćić.

Početak Velikog bačkog kanala do 1830. godine bio je kod Bačkog Monoštora. Kada je prevodnica uništena austrijski graditelji kanal su produžili do Bezdana gde je danas početak Velikog bačkog kanala.

Gradnja je počela 1793. godine, a polovinom 20. veka, nekoliko stotina metara dalje od ovog kanala, počela je gradnja Hidrostistema Dunav – Tisa - Dunav.

Izvor: RTV

Slobodno vreme

Lifestyle

Cene u Grčkoj u 2024. prate trend u Evropi i kao i u svim drugim zemljama, i ove godine su neznatno više nego prethodnih...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.