nedelja, 28 mart 2021 07:22

Zahtevni radovi na starom zdanju u Somboru

Nakon što je uređen atrijum zgrade Županije, za šta je utrošeno nešto manje od 15 miliona dinara ovih dana su počeli i radovi na rekonstrukciji ulične fasade zgrade koja predstavlja sedište gradske, okružne i administracije organa republičkih vlasti u Somboru.

Reč je o zdanju koje uživa najviši stepen zaštite kao spomenik kulture u ovom gradu.
Radovi su otpočeli, a kako nalažu odredbe ugovora sa izvođačima, izabranim u oktobru prošle godine, morali bi biti izvedeni u roku ne dužem od 70 radnih dana, pa se može očekivati da će zgrada gradske Skupštine osvanuti u obnovljenom sjaju tokom prvih dana leta.

Rekonstrukciju fasade, postavljanje dekorativnog osvetljenja i video-nadzora će obaviti konzorcijum koji čine firma „Somborelektro“ i preduzeće „Premijus“ iz Batajnice, što će poreske obveznike koji i pune varoški budžet koštati nešto manje od 18 miliona dinara bez PDV-a. Zamenu i restauraciju stolarije na spoljnom delu zgrade Skupštine grada Sombora uradiće preduzeće „Full HD Wood“ doo iz Svetozara Miletića, a ugovorena vrednost posla iznosi nešto više od šest miliona dinara, takođe bez uračunatog poreza na dodatu vrednost.

Kada majstori sa fasade Županije konačno skinu skele i otkriju njen restaurisani sjaj, konačna finansijska računica će se zaustaviti na „koti“ od 40 miliona dinara uloženih većinom iz vlastitih sredstava, pošto je u ovom poduhvatu somborska lokalna samouprava imala pomoć od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave za realizaciju projekta sanacije, restauracije, konzervacije, adaptacije i investicionog održavanja ulične i dvorišne fasade objekta Gradske uprave, u iznosu nepunih pet miliona dinara.

Prethodno, krajem prošle godine, po rečima nadležnih pre roka, završeni su radovi i na parternom uređenju atrijuma zgrade Županije, za koje je izdvojeno nepunih 15 miliona dinara. Obavljeno je popločavanje partera, renovirana je atmosferska kanalizacija, postavljene su klupe i novi mobilijar, kao i dekorativna rasveta fasade, koja je dala novu dimenziju ovom prostoru u večernjim satima, a fontana je zadržala stari oblik i kao takva uklopljena je u novi izgled partera atrijuma.

Poseban zadatak za izvođače radova, odnosno majstore ovdašnjeg „Somborelektra“ koji je, uz podizvođača „Džimi komerc“ iz obližnje Prigrevice, dobio i taj posao, bilo je da pri uređenju partera strogo vode računa o zaštiti postojećeg zelenila, pre svega impresivnim i bujnim stablima tise koje su odavno postale svojevrsni znak raspoznavanja somborskog urbanog arhitekturnog nasleđa. Tako su bili angažovani i radnici JKP „Zelenilo“, kako bi obezbedili najniže grane i time zaštitili tise, a izvođenje radova nadzirao je i Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture, koji je izradio i odobreni Projekat parternog uređenja.

Izvor: dnevnik.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.