utorak, 23 mart 2021 10:35

Pogoršanje epidemiološke slike i u Zapadnobačkom okrugu

Broj obolelih od korona virusa i prvih pregleda je veći za oko 20 odsto na nivou Zapadnobačkog okruga, a epidemiolozi kažu da je pogoršanje i te kako vidiljivo.video icon
Nadležni kažu da tokom vikenda u Somboru nije bilo kršenja anti - kovid mera, ali se u Zapadnobačkom okrugu broj obolelih od korona virusa se popeo na više od 1.000 inficiranih. Više je pregleda u Kovid ambulantama, a kako ističu lekari, dominantan je britanski soj virusa gde pancijenti na prvi pregled dolaze sa već formiranom upalom pluća.

"U Kovid ambulanti smo u proteklih nedelju dana imali oko 400 pregleda, pri tome je 93 osobe bilo pozitivno na korona virus. To je znatno povećanje u odnosu na prethodnu nedelju za oko 20 odsto", kaže Dr Zdravko Hlodik, načelnik Kovid ambulante u Somboru za RTV.

"Trenutno je aktivno 246 slučajeva u Somboru, dok je u Apatinu pozitivno na koronu 116 građana. U Kuli je i dalje najgora situacija, jer je tamo i dalje aktivno 490 slučajeva, a u Odžacima 205. Na području celog okruga je 17.065 građana primilo obe doze vakcine. Od toga je u Apatinu 2.313, u Kuli je proces imunizacije završilo 2.451 građanin, u Odžacima 2.086", napominje Dr Gordana Cvetić, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje Sombor.

"Do sada je na teritoriji grada Sombora vakcinisano 24.828 osoba, to je 31,8 odsto građana. Potpuno je revakcinisano 10.215 građana, odnsno 13 odsto, dok 14.613 građana čeka da primi drugu dozu. Uglavnom je u ovom trenutku aktivna revakcinacija," dodaje Hlodik.

Na Kovid odeljenju somborske bolnice leči se 38 pacijenata, od kojih je polovina sa teškom kliničkom slikom, a jedan pacijent je na mehaničkoj ventilaciji.

Izvor: RTV

Slobodno vreme

Lifestyle

Stručnjaci se ne slažu šta je to tačno, ali veruju da je krivac stres. Fibromialgija donosi nesnosne bolove iako je fizi...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.