sreda, 10 mart 2021 06:27

U Somboru suvenir replika srednjovekovnog nakita

Praznična euforija povezana sa proslavom Međunarodnog dana žena, 8.marta, bila je odlična prilika za Somborce da posete svoj Gradski muzej u potrazi za prikladnim poklonom majkama, sestrama, suprugama i ostalim pripadnicaama lepšeg pola.

Naime, umesto klasičnih poklona u ovoj ustanovi kulture su mogli da priušte autentičan poklon, odnosno repliku srednjovekovnog srebrnog prstenja po više nego pristupačnim cenama.

Ovi prsteni su nastali kao rezultat projekta „Konzervacija i restauracija prstenja iz srednjovekovne zbirke Gradskog muzeja Sombor” koji je finansiran sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije u 2020. godini, iz oblasti muzejskog nasleđa, a konkretni rezultati projekta predstavljeni su pre nekoliko dana kada je otvorena i izložba posvećena ovom delu aktivnosti Gradskog muzeja.

Predmete je konzervirala Danijela Jovanović, fotografije je izradio Veljko Džikić iz Centralnog instituta za konzervaciju u Beogradu, specijalističke gemološke analize nedestruktivnim metodama identifikacije obavio je dr Zoran Miladinović, dok je rukovodilac projekta bila Viktorija Uzelac, kustos arheolog ovdašnjeg Gradskog muzeja.

I dok se originali brižljivo čuvaju, replike srednjovekovnog nakita iz arheoloških zbirki Gradskog muzeja Sombor, raskošno izvedenih i vešto osmišljenih ornamenta na prstenju, predstavljaju luksuzan suvenir sa porukom srednjovekovne tradicije. Kompletnim konzervatorskim tretmanom obuhvaćeno je više od 70 predmeta (zlato, srebro i bronza) u cilju izlaganja i dalje stručne obrade. Ponovnim obezbeđivanjem fizičke i strukturalne stabilnosti predmeta, omogućeno je bezbedno rukovanje predmetima, što je neophodno za svako stručno istraživanje i prezentaciju arheološkog materijala.

Srednjovekovno prstenje je najbrojnija vrsta nakita u arheološkoj zbirci Gradskog muzeja Sombor, zastupljena primercima od najjednostavnijih formi, preko masivnih komada naglašene profilacije glave i karike, do luksuznih primeraka. Pored prstenja koje može biti idealan poklon ženama, u muzejskoj suvenirnici se mogu videti i kupiti replike muških srednjovekovnih pečatnih prstenova, čije težine variraju u zavisnosti od izlivene serije i obrade. Svi modeli su izrađeni od srebra 925, a u zavisnosti od izrade i težine cene se kreću od više nego popularnih 1.200 pa sve do 7.500 dinara.

Izvor: dnevnik.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.