subota, 06 mart 2021 05:45

Promocija projekta konzervacije i restauracije prstenja u Gradskom muzeju Sombor

Promocija projekta „Konzervacija i restauracija prstenja iz srednjovekovne zbirke Gradskog muzeja Sombor” održana je 3. marta 2021. u Gradskom muzeju Sombor.

Trajno očuvanje nasleđa jedan je od osnovnih uslova prilikom promišljanja o svim slojevima vrednosti kulturnog nasleđa koje su utkane u pamćenje svake društvene zajednice. Tokom istraživanja, rekognosciranja terena i rada na arheološkim iskopavanjima evidentiran je velik broj raznovrsnih kulturnih dobara koja poseduju slojevite vrednosti značajne kako za lokalnu, tako i za širu zajednicu.

Srednjovekovno prstenje je najbrojnija vrsta nakita u arheološkoj zbirci Gradskog muzeja Sombor, zastupljena primercima od najjednostavnijih formi, preko masivnih komada naglašene profilacije glave i karike, do luksuznih primeraka.

Projekat „Konzervacija i restauracija prstenja iz srednjovekovne zbirke Gradskog muzeja Sombor” je finansiran sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije u 2020. godini, oblast muzejsko nasleđe. Kompletnim konzervatorskim tretmanom obuhvaćeno je više od 70 predmeta (zlato, srebro i bronza) u cilju izlaganja i dalje stručne obrade. Ponovnim obezbeđivanjem fizičke i strukturalne stabilnosti predmeta, omogućeno je bezbedno rukovanje predmetima, što je neophodno za svako stručno istraživanje i prezentaciju arheološkog materijala.

Predmete je konzervirala Danijela Jovanović, fotografije je izradio Veljko Džikić (Centralni institut za konzervaciju u Beogradu). Specijalističke gemološke analize nedestruktivnim metodama identifikacije obavio je dr Zoran Miladinović. Rukovodilac projekta je Viktorija Uzelac, kustos arheolog Gradski muzej Sombor.

Replike srednjovekovnog nakita iz arheoloških zbirki Gradskog muzeja Sombor, raskošno izvedenih i vešto osmišljenih ornamenta na prstenju, predstavljaju luksuzan suvenir sa porukom srednjovekovne tradicije. Vidljivi identitet pojedinca obezbedite na vreme u muzejskoj suvenirnici. Težine prstenja variraju u zavisnosti od izlivene serije i obrade, svi modeli su od srebra 925.

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.