nedelja, 28 februar 2021 09:48

Počišćen spomen-kompleks Mrazovićeva azbuka

Neformalna grupa „Talas“, sastavljena od mladih, ekoloških entuzijasta, o kojoj je ovdašnja javnost prvi put čula prošlog leta kada su njeni članovi očistili od nagomilanog smeća više kilometara priobalja Velikog bačkog kanala, krenula je u još nekoliko akcija čišćenja Sombora i okoline.

Dok su prošlog vikenda od smeća koje su ostavili nesavesni prolaznici i posetioci očistili prostor spomeničkog kompleksa „Mrazovićeva azbuka“, za danas su pozvali sugrađane da im se pridruže u sadnji drveća.
Od 10 sati će na potezu oko trim staze iza sportske Gradske hale „Mostonga“ biti posađene sadnice belog jasena, koje je „Talas“ dobio na poklon od udruženja „Eko kurir“ iz Novog Sada. Podršku ovoj akciji daće i Pokret gorana Sombor.

Mada je prošle godine u javnosti bila plasirana informacija da rekonstrukcija kompleksa letnjeg amfiteatra ispred Pedagoškog fakulteta i Osnovne škole „Avram Mrazović“ samo što nije otpočela, grandiozni spomenik slovenskoj novovekovnoj pismenosti i prosveti po projektu Bogdana Bogdanovića, ukrašen mozaicima Aleksandra Tomaševića, i dalje je ruglo Sombora, i pored činjenice da je u maju 2020. godine i zvanično potpisan ugovor o finansiranju obnove između Grada i Uprave za imovinu AP Vojvodine. Kako je ovaj problem urušavanja spomenika očigledno ponovo marginalizovan, aktivisti „Talasa“ su se potrudili da ga makar oslobode smeća, pa su tokom akcije prikupili više od 300 kilograma otpada.

Iz ove grupe kažu da je tokom akcije prikupljeno oko 100 kilograma plastike, po 50 kilograma stakla, limenki ali i drugog otpada, koji je odložen u 36 yakova i naglašavaju da se akcija koja je trebala da traje nekoliko sati, pretvorila u celodnevnu borbu sa, kako kažu, deponijom u centru grada.

- Iako naš posao nije skupljanje otpada, niti održavanje ovakvih površina, nije nam bilo teško da odvojimo svoje vreme i uložimo nešto malo novca u vreće i potrebne alate. Želimo da se zahvalimo jednom sugrađaninu koji nam je obezbedio osveženje u obližnjem kafiću i roditeljima jednog od članova koji su priskočili u pomoć. Želimo i da nam se svi građani Sombora pridruže u budućim akcijama, te da spreče da naš „zeleni grad“ postane grad smeća – poručili su iz neformalne grupe „Talas“.

Mladi aktivisti su ogorčeni što činjenica da se pored ovog spomenika nalaze jedna osnovna i dve srednje škole, zatim dom učenika i studentski dom, očigledno nije bila dovoljna da se prostor uredi i da se sačuva delo čuvenog arhitekte Bogdana Bogdanovića.

Izvor: dnevnik.rs