utorak, 02 februar 2021 06:31

Somborska gimnazija "Veljko Petrović" otvara sportsko odeljenje

Gimnazija „Veljko Petrović“ u Somboru planira da otvori odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za sport, naredne školske godine (2021/22)

Jedan od najvažnijih uslova za otvaranje tog odeljenja je zainteresovanost učenika koji ostvaruju značajne rezultate u sportu. Da bi bilo otvoreno sportsko odeljenje potrebno je najmanje 15 učenika koji su ostvarili zapažene rezultate na sportskim takmičenjima u poslednje 2-3 godine (sezone).

Potvrdu izdaje i kriterijume za ispunjenost uslova za upis u sportsko odeljenje pojedinog učenika definiše GRANSKI SPORTSKI SAVEZ na zahtev KLUBA u kojem je zainteresovani učenik član.

Pozivamo klubove - kako stoji na portlu Sportskog saveza grada Sombora, da obaveste učenike koji su ostvarivali značajnije rezultate, osvajali nagrade na republičkom nivou ili su bili pozvani u reprezentaciju u poslednje 2-3 godine i žele da nastave da se bave sportom tokom svog života kao aktivni sportisti, sportski treneri, sportski novinari, sportski menadžeri, sportski medicinari… da podnesu zahtev GRANSKOM SPORTSKOM SAVEZU PREKO SVOG KLUBA.

Dodatne informacije se mogu dobiti putem mejla:

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
ili na telefon: 064 804 4124.

Potvrde od granskog sportskog saveza treba obezbediti što pre, a krajnji rok je: maj 2021.

Skenirane potvrde treba dostaviti Gimnaziji „Veljko Petrović“ na mejl: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

DODATNE INFORMACIJE

Specifičnost ovog programa nastave i učenja je u tome što će učenici za četiri godine imati ukupno 1115 časova iz oblasti sporta, a što je mnogo više nego kod ostalih gimnazijskih smerova. Iz premeta Sport i zdravlje, koji se u ostalim gimnazijskim smerovima javlja samo u obliku izbornog programa, učenici će imati 539 časova.

Drugi predmet specifičan samo za učenike ovih odeljenja je Sport i trening koji je zastupljen sa 576 časova u toku četiri godine. Ovakav broj časova, sadržaji koji se izučavaju, stručni nastavnici i opremljene škole stvaraju uslove da maturanti postanu izuzetno efikasni studenti na odgovarajućim fakultetima - fakultetima sporta i fizičkog vaspitanja i drugih fakulteta, uključujući i fakultete koji pripadaju univerzitetima Vojske Srbije i Policije Republike Srbije, pri čemu se učenicima ne uskraćuje prohodnost i na studijske programe iz drugih oblasti.

PREDNOSTI

Prednost obrazovanja u ovim specijalizovanim odeljenjima je u tome što je broj učenika ograničen na 20, što omogućava efikasniji rad na časovima, a primenom savremenih tehnologija učenicima će biti omogućeno da prate nastavu na daljinu kada su na klupskim ili reprezentativnim pripremama i takmičenjima tokom školske godine.

U planu nastave i učenja specijalizovanih odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za sport, preciziran je broj teorijskih časova i časova vežbi koji će biti prilagođeni trenažnom procesu učenika, u saradnji sa klubom u kojem učenik trenira. U ostvarivanju različitih tema i dostizanju datih ishoda ostalih opšteobrazovnih predmeta, učenicima će biti dostupan širok dijapazon tema i sadržaja za izradu istraživačkih zadataka i projekata, kao i korišćenje metoda koji podrazumevaju aktivno učestvovanje učenika i upotrebu IKT-a.

SPECIFIČNI PREDMETI

Kada je reč o nastavi predmeta Sport i trening, učenici će ovladati znanjima o sistemu Fizičke kulture, istoriji sporta i olimpizma, sa posebnim osvrtom na Sport kao društvenu delatnost i zakonitostima i pravilima trenažnog procesa.

Izučavajući predmet Sport i zdravlje, učenici će ovladati znanjima o uticaju pravilne ishrane i suplemenata na postignuća u sportu, značaju sporta i vežbanja na reproduktivno zdravlje i zdravlje uopšte, kao i znanjima o ulozi sporta u prevenciji korišćenja psiho-aktivnih supstanci.

Izvor: NRS

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.