sreda, 27 januar 2021 06:54

Šmaguc prohodan za teretnjake i brodove

Zahvaljujući meandriranju Dunava i brojnim kanalima koji ga okružuju, selo somborskog atara Bački Monoštor je svojevrsna panonska Venecija, pa je za normalan život i rad samih seljana, ali i ovdašnjeg ogranka Javnog preduzeća „Vojvodinašume“, od vitalnog značaja stanje brojnih mostova.

Upravo zbog toga je ovdašnji živalj obradovala vest da je konačno, nakon gotovo jedne decenije tokom koje je bio zabranjen saobraćaj preko njega, rekonstruisan most Šmaguc.

Do rekonstrukcije ovo je bila starinska drvena ćuprija koja spaja selo sa Specijalnim rezervatom prirode „Gornje Podunavlje“. Tek se prilikom pokušaja obnove saznalo da most nije uknjižen, te je prvi korak bio formalno rešavanje njegovog vlasništva, odnosno uvođenje u evidenciju vlasništva faktičkog stanja, a faktičko stanje je da je svih godina vlasnik mosta bilo JP „Vojvodinašume“, koje je pre nekoliko desetleća taj most i izgradilo, ne bi li bilo u stanju da izvlači velike količine drvne građe iz bujnih šuma „Gornjeg Podunavlja“, kojim, odlukom države, gospodari ovo Javno preduzeće.

Mada je obnova završena, zvaničnog i svečarskog otvaranja mosta za upotrebu nije bilo, pre svega zbog propisanih epidemioloških mera, a prema rečima Stipana Benića, predsednika Saveta MZ Monoštor, most je praktično već u funkciji i preko njega se saobraćaj uveliko obavlja.

- Najvažnije je da žitelji ovog mesta više neće morati da kilometrima okolo odlaze do svojih njiva i rodbine na drugoj strani kanala - naglašava Benić, koji je Somborcima poznatiji kao dugogodišnji novinar i urednik ugašenog Radio Sombora. - Investitor radova, vrednih 37 miliona dinara je bilo JP „Vojvodinašume”, a most je izgrađen u skladu sa zahtevima Zavoda za zaštitu prirode i sastoji se iz tri dela, dva nepokretna i jednog pokretnog dužine 13 metara koji će služiti za otvaranje u slučaju prolaska brodova.

Sama konstrukcija se sastoji iz 62 betonska šipa koja su ubušena u samo dno kanala DTD i gornje pokretne konstrukcije koja je drvena, odnosno od hrastove građe, kako bi se zadržao prvobitni izgled mosta koji je izgrađen 1986. godine, pojašnjava Benić kao prvi operativac seoske Mesne zajednice.

Radovi na mostu, zbog čijeg svojevremenog zatvaranja su kamioni i traktori Monoštoraca, ali i šumara JP „Vojvodina šuma“ morali da obilaze i više od 25 kilometara ne bi li došli na drugu obalu DTD kanala, počeli su još početkom juna ove godine, kada je najavljeno da će biti završeni do septembra, ali su se odužili zbog ograničenja do kojih je dolazilo zbog pandemije koronavirusa.

O ćupriji i na Andrićevom vencu
Zbog, za Monoštorce beskonačnog, otezanja rekonstrukcije ovog mosta, Šmaguc je bio i tema razgovora predsednika RS Aleksandra Vučića sa predstavnicima nacionalne zajednice Hrvata u Srbiji, pošto većinski živalj ovog sela predstavljaju vojvođanski Šokci. Mada je u tom razgovoru, održanom početkom 2018. godine „palo“ obećanje o što skorijoj rekonstrukciji, trebale su ipak tri godine da vozila potpuno bezbedno krenu preko ove ćuprije.

Izvor: Dnevnik

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.