subota, 23 januar 2021 07:45

POSLE DECENIJE PREKO ŠMAGUCA: Završena obnova mosta na kanalu Dunav-Tisa-Dunav u Bačkom Monoštoru kod Sombora

OVIH dana završena je rekonstrukcija mosta Šmaguc na kanalu Dunav-Tisa-Dunav u Bačkom Monoštoru, kod Sombora, koji je više od decenije bio zatvoren za prelazak.

Prema rečima Stipana Benića, predsednika Saveta MZ Monoštor, most je praktično već u funkciji i promet se obavlja preko njega. Zvaničnog otvaranja neće biti zbog epidemioloških mera.

- Ono što je najvažnije jeste da žitelji ovog mesta više neće morati da kilometrima okolo odlaze do svojih njiva i rodbine na drugoj strani kanala - istakao je Benić. - Investitor radova je Javno preduzeće "Vojvodina šume", a vrednost je 37 miliona dinara.

Ova ćuprija izgrađena je u skladu sa zahtevima Zavoda za zaštitu prirode i sastoji se iz tri dela - dva nepokretna i jednog pokretnog od 13 metara koji će služiti za otvaranje u slučaju prolaska brodova.

Konstrukcija se sastoji iz 62 betonska šipa koja su ubušena u samo dno kanala DTD i gornje pokretne konstrukcije koja je drvena, odnosno od hrastove građe, kako bi se zadržao prvobitni izgled mosta koji je izgrađen 1986. godine.

Radovi na mostu počeli su početkom juna i tada je najavljeno da će biti završeni do septembra, ali su se odužili zbog virusa korona. Projekat adaptacije je počeo još pre nekoliko godina, i izgradnja mosta će omogućiti bolje upravljanje i vođenje radova Šumskog gazdinstva. Prvenstveno će služiti za potrebe Šumskog gazdinstva, kako bi izvršili otvaranje šuma koje se nalaze sa druge strane kanala DTD, ali takođe i za lokalno stanovništvo, koje na drugoj obali imaju svoje vikendice.

RAZVOJ TURIZMA

NOVOIZGRAĐENI most će pored osnovne namene poboljšanog upravljanja šumskim gazdinstvom, imati veliki značaj za razvoj turističkih potencijala Bačkog Monoštora, a samim tim i grada Sombora, kažu nadležni u lokalnoj samoupravi Sombora.

Izvor: novosti.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.