Bimal sunce iz Sombora rekonstruisaće i dograditi rafineriju za preradu ulja - Modernizacija i povećanje kapaciteta Bimal sunce - Modernizacija i povećanje kapaciteta
petak, 25 decembar 2020 07:28

Bimal sunce iz Sombora rekonstruisaće i dograditi rafineriju za preradu ulja - Modernizacija i povećanje kapaciteta

Bimal sunce iz Sombora rekonstruisaće i dograditi rafineriju u kompleksu fabrike na Staparskom putu bb. Izgradiće se i temelji spoljašnjih tankova.

Rekonstrukcija postojećeg objekta broj 83 radi se u cilju modernizacije, zadovoljavanja novih propisa i dodavanja nove opreme, navedeno je u dokumentaciji. Cilj je i povećanje kapaciteta prerade sirovog ulja.

Dogradnja nove rafinerije se vrši u produžetku istočne strane objekta broj 83-postojeće rafinerije. Planirana je dogradnja uz severoistočnu fasadu pogona rafinerije u gabaritu 12,20m x 10,04m. Deo objekta uz samu rafineriju bi bio spratnosti P+2. U okviru druge etaža predviđene su dve platforme. Na suprotnoj strani rafinerije, uz liftovsko okno, predviđa se dogradnja gabarita. 4 x 4,80. Spratnost ovog dela objekta je P+2. Zbog promene opreme i zahteva za većom spratnom visinom predviđena je rekonstrukcija dela krova rafinerije.

Tornjevi-tankovi za hlađenje se pozicioniraju sa jugoistočne strane istog objekta. Na jugozapadnoj strani objekta, uz odeljenje kristalizera je predviđena izgradnja temelja četiri spoljašnja tanka za skladištenja polu-proizvoda nakon vodene deguminacije i belјenja, odnosno, povećanje efikasnosti i kapaciteta odvoštavanja (vinterizacije) ulja. Ovim će se smanjiti potrošnja bunarske vode.

Dimenzije platoa na koji se postavljaju tankovi-rashladni tornjevi je 8mx 20m. Bruto površina dogradnje temelja tankova i temelja rashladnih tornjeva je 210,45 m2.

Razvijena bruto površina dogradnje je 439,25 m2. Neto površina dogradnje je 394,50 m2.

U postojećem delu objekta zameniće se obloga zidova od keramičkih pločica. Adaptiraće se prostorije za radnike, kancelarije i prostor laboratorije. Izvešće se novi sanitarni čvor i garderobe za radnike. Saniraće se postojeći podovi i prilagoditi novoj opremi.

Rekonstrukcija takođe podrazumeva:

- demontažu postojeće opreme;
- izmenu postojeće opreme;
- demontažu cevi (približno 70% svih cevi);
- ugradnju nove opreme;
- ugradnju novih cevi sa ventilima i instrumentima;
- ugradnju izolacije;
- instalaciju elektro kablova.

Studija za koncept proširenja rafinerije, koju je izradila firma B+B Engineering GmbH zasniva se na sledećim specifikacijama za proširenje rafinerije:

- kapacitet vodenog degumiranja se povećava sa 180 t/d na 250 t/d;
- neutralizacija sa hladnom rafinacijom povećava kapacitet sa 150 t/d na 250 t/d;
- izbeljivanje sa dodacima za postizanje rada postrojenja i povećanjem kapaciteta sa 110 t/d na 200 t/d;
- povećavaju se performanse deodorizacije sa 120 t/d na 200 t/d;
- hlađenje: zamena postojećeg sistema za hlađenje koji koristi bunarsku vodu, novim hlađenjem-sistem sa
rashladnim tornjevima-tankovima.

Za urbanistički projekat bio je zadužen AE projekt centar iz Sombora, a javni uvid traje do 4. januara 2021. u zgradi Gradske uprave.

Izvor: eKapija

Slobodno vreme

Lifestyle

Visok krvni pritisak je vrlo opasan jer s vremenom može da ošteti arterije, čime se povećava rizik od srčanog ili moždan...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.