U Zapadnobačkom okrugu 2.465 osoba zaraženo koronom, u bolnici 81 pacijent U Zapadnobačkom okrugu 2.465 osoba zaraženo koronom, u bolnici 81 pacijent
utorak, 15 decembar 2020 06:09

U Zapadnobačkom okrugu 2.465 osoba zaraženo koronom, u bolnici 81 pacijent

Prema izveštaju Instituta za javno zdravlje Vojvodine, Sombor je među šest gradova u pokrajini markiran kao mesto u kojem je situacija kritična. Najnoviji podaci somborskog Zavoda za javno zdravlje kažu da je u Zapadnobačkom okrugu 2.465 osoba zaraženo virusom Kovid – 19.

U Somboru je 771 lice inficirano, u Kuli 739, Odžacima 477, do je u Apatiu 478 obolelih od virusa korona.

Zbog konstantnog priliva pacijenata i usled neadekvatnih uslova za rad, Kovid ambulanta u Somboru od subote prima pacijente na novoj adresi, a čekanja na pregled su od pet do deset minuta.

Merenje temperature na ulazima u sve gradske ustanove i institucije, građani na ulicama pod zaštitnim maskama slika je koja ostavlja utisak da se protivepidemijske mere poštuju. Međutim, broj zaraženih od korona virusa i dalje nije u padu, dnevno ih je oko 30 pozitivno od pregledanih, ali je smanjen broj upućenih pacijenata u bolnicu, kažu u somborskoj Kovid ambulanti.

Dr Zdravko Hlodik, načelnik Kovid ambulante u Somboru kaže: "Broj pregelda je ostao isti, što znači da je pregledano 558 ljudi, a testirali smo 488 u protekloj nedelji. Radimo sve vrste testiranja, gužve nema, jer smo se tako organizovali da zakazujemo pacijente i da nema čekanja".

Kovid ambulanta je preseljena u veći objekat i nalazi se u ulici Mite Popovića 12, a u adaptaciju prostorija je grad Sombor uložio oko 3.000.000 dinara.

Dr Zdravko Hlodik, načelnik Kovid ambulante u Somboru ističe: "Imamo šatore, što znači da pacijenti neće biti na kiši i neće biti u redovima, već se odvajaju u šatore za Kovid pacijente i non Kovid pacijente. Ovde su mnogo bolji uslovi za pacijente, ali i za naš rad".

Broj rešenja za kućni karantin nije u padu, ističu u Sanitarnoj inspekciji.

Božana Sovilj, načelnica Sanitarne inspekcije za Zapadnobački okrug napominje: "Na teritoriji Zapadnobačkog okruga broj kućnih karantina od 14.novembra do 14. decembra kreće se oko 3.0000, preciznije rečeno do sada smo izdali 2.908 rešenja, ali od te brojke ih je već oko polovina izašla iz karantina. Međutim, imamo osobe u produženom karantinu, jer su te osobe bile u kontaktu sa drugom zaraženom osobom. Brojke variraju iz dana u dan."

U somborskoj Opštoj bolnici kažu za RTV da se na Odeljenju za kovid leči 81 pacijent, od čega je sedam pacijenata na respiratoru, tri su na neinvazivnoj ventilaciji, a većina pacijenata ima tešku kliničku sliku.

Izvor: RTV

Slobodno vreme

Lifestyle

Prevare su u porastu. Prema Federalnoj trgovinskoj komisiji (FTC), ljudi su izgubili 10 milijardi dolara zbog prevara u ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.