Obnovljen vetrozaštitni pojas u Čonoplji i Aleksa Šantiću Obnovljen vetrozaštitni pojas u Čonoplji i Aleksa Šantiću
subota, 05 decembar 2020 06:39

Obnovljen vetrozaštitni pojas u Čonoplji i Aleksa Šantiću

Gradonačelnik Sombora Antonio Ratković, zajedno sa članom Gradskog veća za oblast poljoprivrede Borisom Bulovićem i direktorom JKP „Zelenilo“ Sombor Momirom Miokovićem, obišao je obnovljene vetrozaštitne pojaseve u Čonoplji i Aleksa Šantiću.

Radove na revitalizaciji vetrozaštitnih pojaseva izvelo je JKP „Zelenilo“ Sombor, a zasađeno je ukupno 3,5 km drvoreda topole, 1,5 km u Aleksa Šantiću i 2 km u Čonoplji. Radovi su završeni 3. decembra.

Koristi od vetrozaštitnih pojaseva su višestruke, a između ostalog, štite poljoprivredno zemljište od gubitka humusnog sloja usled eolske erozije, kao i od smanjenja prinosa usled povećane transpiracije i isušivanja zemljišta.
Uklanjanje vetrozaštitnog pojasa nije dozvoljeno. Ukoliko u samom pojasu postoje pojedinačna suva stabla potrebno je obratiti se JP „Vojvodina šume“ Šumsko gazdinstvo „Sombor“ vezano za proceduru oko same seče i prometa drveta.

ozvoljeno je orezivanje grana kao i njihovo sakupljanje i odnošenje ukoliko ugrožavaju saobraćaj i onemogućava obrađivanje susednih parcela, uz nadzor Poljočuvarske službe. Sečenje svog rastinja koje je izašlo zvan granica vetroizaštitnog pojasa i uzurpiralo poljoprivredno zemljište je dozvoljeno, ali je neophodno obratiti se stručnim licima Šumskog gazdinstva „Sombor“ radi dobijanja potrebne dokumentacije.

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.