„16 dana aktivizma“ u Somboru „16 dana aktivizma“ u Somboru
četvrtak, 26 novembar 2020 06:04

„16 dana aktivizma“ u Somboru

Grad Sombor uključio se u akciju „16 dana aktivizma” koja ima za cilj da probudi svest o problemu nasilja nad ženama i da se preduzmu akcije za suzbijanje ovog problema. Akcija je počela danas, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i trajaće do 10. decembra, kada se obeležava Međunarodni dan ljudskih prava.

U „16 dana aktivizma“ Grad Sombor obeležiće sledeće datume:

25. novembar – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama
1. decembar – Svetski dan borbe protiv AIDS-a
3. decembar – Međunarodni dan osoba sa invaliditetima
6. decembar – Godišnjica Montrealskog masakra
10. decembar – Međunarodni dan ljudskih prava

U toku kampanje, vodeći računa o epidemiološkim merama, Gradu će se priključiti i institucije koje rade na sprečavanju nasilja nad zenama. Kampanja će biti umerena na pozitivnu stranu života, podržavanju i podsticanju svih žena koje trpe nasilje, da li psihičko, fizičko, ili na radu, da uspešno okončaju lošu situaciju u kojoj se nalaze.

„Grad Sombor se pridružio kampanji 16 dana aktivizma, koja počinje današnjim obeležavanjem Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Tim povodom smo poklonili narandžaste marame ženama Gradske uprave, zdanje Galerije je osvetljeno narandžastom bojom, a pušteni su i lampioni koji simbolizuju uspešan početak i ispunjenje života srećom i radošću. Zvanična boja kampanje je narandžasta, kao simbol svetle i optimistične budućnosti oslobođene od nasilja nad ženama i devojčicama“ izjavila je član Gradskog veća za oblast rodne ravnopravnosti Slađana Radin.

Povodom obeležavanja 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, danas je i gradonačelnik Antonio Ratković upriličio prijem za predstavnike Sigurne kuće, koji su ovom prilikom gradonačelniku, u znak zahvalnosti za podršku Grada, uručili zaštitne maske koje šiju njihove štićenice.

Kutak za roditelje

Šta ćete danas kuvati?

Saveti šefova kuhinje

Neodoljivi deserti