U Zapadnobačkom okrugu 595 obolelih od koronavirusa U Zapadnobačkom okrugu 595 obolelih od koronavirusa Foto: RTV
subota, 21 novembar 2020 06:06

U Zapadnobačkom okrugu 595 obolelih od koronavirusa

Epidemiološka situacija u Zapadnobačkom okrugu je nepovoljna, a prema poslednjim podacima somborskog Zavoda za javno zdravlje 595 građana je inficirano korona virusom. Kovid ambulante svakog dana primaju pacijente sa respiratornim simptomima koji uglavnom dolaze sa već izraženim simptomima. Ekipa RTV proveravala je na terenu kakva je situacija u Kovid ambulantama i da li se građani pridržavaju protivepidemijskih mera.

U somborskoj Kovid ambulanti kažu da je povećan broj pregleda i sumnji na slučaj, a ove nedelje je najmlađi pacijent bila jednomesečna beba, a najstariji od 90 godina. Kovid ambulante u Apatinu i Odžacima takođe imaju tendenciju porasta obolelih. U Domu zdravlja Sombor je 20 medicinara i zaposlenih na drugim pozicijama inficirano koronavirusom, dok je u somborskoj bolnici od svih zaposlenih osam odsto PCR pozitivno.

"U Domu zdravlja je 425 zaposlenih i bio nam je veliki problem nadoknaditi te radnike koji su otišli na bolovanje. To je bila grupa naših radnika iz Doma zdravlja koja se inficirala većinom pre četrnaest dana i sada dolaze radi skidanja sa izolacije da bi se vratili u proces rada. U proteklih sedam dana obavili smo 326 pregleda uradili 298 testova,dok smo trideset jednog pacijenta uputili u Opštu bolnicu", kaže Dr Zdravko Hlodik, načelnik kovid ambulante u Somboru.

Građani ističu da su svesni epidemiološke situacije i kažu da se pridržavaju mera Kriznog štaba.

Štab za vanredne situacije grada Sombora doneo je i odluku da se prekida se rad pijace "Vašarište"- stočna, kvantaška, cvetna i autopijaca.

"Štab za vanredne situacije grada Sombora doneo je izuzetno rigorozne mere, koje su trenutno na snazi. Još jednom apelujemo na stanovnike da ih striktno poštuju kako bismo izbegli još goru situaciju. Epidemiološka situacija se prati iz sata u sat i u skladu sa tim će donositi neophodne mere", naglašava Ivan Gligorić iz Štaba za vanredne situacije grada Sombora.

Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje, u Somboru je 327 PCR pozitivnih, u Apatinu 36, Odžacima 65 i Kuli 167 obolelih od korona virusa.

Zbog novonastale situacije u trećem talasu borbe protiv epidemije i velikog broja novozaraženih, Opšta bolnica "dr Radivoj Simonović" saopštila je da je morala obaviti značajnu funkcionalnu reorganizaciju da bi obezbedila veći kapacitet kovid Odeljenja.

Osim Odeljenja za plućne bolesti u funkciji je i zgrada Internog odeljenja koja se koristi u svrhu smeštanja pacijenata obolelih od kovida.

Interno odeljenje premešteno je na III sprat Hirurškog bloka, odnosno u deo Odeljenja za ortopediju.

Internistički prijem i pregled pacijenata se obavlja u sklopu Odeljenja za hitan prijem i zbrinjavanje urgentnih stanja u prizemlju Hirurškog bloka.

Dečija respiratorna ambulanta se nalazi u zgradi Specijalističkih ambulanti i do nje se dolazi sa strane ulice Sime Matavulja, kolskim ulazom u Bolnicu.

Izvor: RTV

Slobodno vreme

Lifestyle

Cene u Grčkoj u 2024. prate trend u Evropi i kao i u svim drugim zemljama, i ove godine su neznatno više nego prethodnih...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.