Sombor: Treningom bezbedne vožnje do „sigurnijih“ motociklista Sombor: Treningom bezbedne vožnje do „sigurnijih“ motociklista
petak, 29 maj 2020 08:30

Sombor: Treningom bezbedne vožnje do „sigurnijih“ motociklista

Godinama unazad u Somboru, inače daleko sklonijem ekološkim dvotočkašima – biciklima, puno pažnje se posvećuje i onima koji preferiraju adrenalin i miris benzina, odnosno motocikle.

Upravo zbog toga Moto klub „Bezbednost“ iz Beograda je i ove godine u najzelenijem gradu u Srbiji, na jednoj od betonskih „prizmi“ namenjenih prikupljanju šećerne repe u salaškom naselju Gradina, organizovao trening bezbedne vožnje u trajanju od tri dana.

Kao što im i ime govori, entuzijastima MK „Bezbednost“, predvođenim Vitomirom Golušinom kao predsednikom kluba, najvažnije poslanje je upravo to, bezbednost svih učesnika u saobraćaju.
- Radimo sa decom, sa najmlađima, radimo i sa starijim, da kažem bajkerima ili motociklistima. Osnovna misija MK „Bezbednost“ je u stvari pravilno ponašanje u saobraćaju i smanjenje saobraćajnih nezgoda motociklista. Danas je malo teži dan, pošto je u pitanju napredni trening na kojem se radi niz vežbi koje su vezane za balans sa motorom, za pogled, za pravilnu upotrebu kvačila, kočenja… Izuzetno je zahtevan trening jer je to otprilike onaj trening koji se radi sa policijom – pojasnio je Golušin.

Osnovni trening bezbedne vožnje predstavlja niz vežbi koje treba da nauče motociklistu kako pravilno da vozi motor, kako da upravlja pogledom, kako se pravilno koči i izbegava prepreka u iznenadnim situacijama. Na naprednom treningu to je sasvim drugačije.

- Vežbe su mnogo, mnogo zahtevnije i teže, tako da će se danas raditi do pet sati i na kraju će imati jedno polaganje gde ćemo onda uz štopericu videti za koje vreme mogu to da urade – dodao je Golušin pravila treninga koji organizuje ovaj beogradski klub.

Da cela akcija ima smisla najbolje je potvrdila činjenica da je bilo puno zainteresovanih, koji svaki trenutak slobodnog vremena provode na dva točka, kao što su Goran Romer i Zlatko Krempatić.

- Prijavio sam se čisto da bih stekao još više iskustva u vožnji motora, svaki dan ga koristim, pa da se nešto i nauči. Lepo, korisno i stvari koje do sada nismo nikada radili sada su nam pokazali koliko možda i ne znamo da koristimo svoja vozila - posvedočio je Romer, dok se za Zlatka Krempatića trening pokazao, kako kaže, neočekivano naporan. - Ja sam prošao glavni kurs prošle godine, a kako sam, po mišljenju glavnog instruktora Golušina već osposobljen da uđem u napredni trening, pokušaću da opravdam njegovo poverenje.

Igor Nađbabi iz Novog Sada kaže da se na trening bezbedne vožnje prijavio zato što smatra da je jako dobar kurs, mada motocikle vozi još od svoje dvanaeste godine.

- Prošle godine sam saznao za ovaj početni kurs, otišao na njega i oduševio sam se, mada jako dugo vozim motor, pošto sam stvarno čuo dosta dobrih stvari koje su mi kasnije popravile vožnju ali i razmišljanje o bezbednoj vožnji. Evo, danas smo došli na ovaj napredni kurs da i njega savladamo, tako da u svakom slučaju preporučujem svim motorašima da razmisle o tome, pošto je kurs stvarno dobar i vredan tako da ga i vredi položiti - rekao je Nađbabi.

Izvor: dnevnik.rs

Kutak za roditelje

Šta ćete danas kuvati?

Saveti šefova kuhinje

Neodoljivi deserti

  • Banoffee Pie

    Deserti 01. 08. 2022.

    Banoffee Pie Sastojci: biskvit: 400g banane 225g ili 4 jajeta 225g suncokretovog ulja 300g šećera 240g brašna 7g praška za pecivo prstohvat soli kašičica[…]

    Read more...