Vojvodina/Srbija

Radnici na udaru zbog Fejsbuk statusa

Zabrinjava činjenica da se u državnim institucijama najčešće dešavaju slučajevi neodgovornog odnosa prema podacima građana

Za razliku od uočenih problema u periodu od januara do marta ove godine, kada su tehnički napadi imali primat, u protekla četiri meseca najviše problematičnih slučajeva u oblasti digitalnih prava i sloboda bilo je u kategorijama…

 

“Pritisci zbog izražavanja i aktivnosti na internetu” i “Manipulacije i propaganda u digitalnom okruženju”, i to po sedam u svakoj, jedan je od zaključaka koji se navodi u nedavno objavljenom izveštaju SHARE fondacije koja prati stanje digitalnih prava i sloboda u Srbiji. Ukupno su zabeležene 24 povrede u ovom periodu, a najupečatljiviji slučajevi se odnose na probleme sa obradom podataka o ličnosti građana i informacionom privatnošću, poput mobilne aplikacije “Izabrani doktor”.

Kako se navodi u izveštaju, iz kategorije pritisaka se izdvajaju dva slučaja u kojima su zaposleni imali probleme sa poslodavcima zbog objava na društvenim mrežama u kojima su se žalili na uslove rada. Radnice u smederevskoj fabrici tekstila “Kajzen” su, naime dobile otkaz i prećeno im je krivičnim prijavama zbog postavljanja fotografija štrajka na Fejsbuku, dok je zaposlenima na Radiju Beograd 202 prećeno sankcijama zbog Fejsbuk saopštenja u kome su zatražili podršku javnosti zbog neizvesne situacije usled moguće transformacije u muzički radio.

SHARE fondacija navodi da je najveća povreda zaštite podataka o ličnosti bilo prikupljanje podataka putem aplikacije “Izabrani doktor”, koju je Ministarstvo zdravlja predstavilo krajem maja. Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je upozorio građane da oprezno koriste aplikaciju, a kompaniji koja ju je napravila zabranio dalju obradu podataka. Poverenik je u julu Višem javnom tužilaštvu nakon izvršenog nadzora dostavio informacije o aplikaciji, uz predlog da tužilaštvo razmotri sumnje da je izvršeno krivično delo neovlašćeno prikupljanje ličnih podataka.

Fondacija u izveštaju ukazuje da zabrinjava činjenica da se u državnim institucijama najčešće dešavaju slučajevi neodgovornog odnosa prema podacima građana, pa je Poverenik morao da reaguje podnošenjem krivične prijave protiv nepoznatog službenog lica iz opštine Požega jer su na Fejsbuk stranici “Glas Požega” objavljeni podaci građana o socijalnoj i materijalnoj obezbeđenosti i novčanoj pomoći, za koje je Poverenik ranije utvrdio da su dostavljeni na zahtev opštine.

“Izostanak odgovornosti u državnim organima gotovo je pravilo kada je reč o kršenju prava građana na privatnost i zaštitu podataka o ličnosti, a situacija je još teža jer je u opisanim slučajevima reč o naročito osetljivim podacima koji treba da uživaju viši stepen zaštite, navodi se u izveštaju. Poverenik je u junu, kako se dodaje, pokrenuo prekršajne postupke protiv centara za socijalni rad u Nišu, Zrenjaninu, Pančevu, Kraljevu, direktora tih organa i preduzetnika koji je napravio uputstvo za upotrebu softvera za službene potrebe centara, jer su centri za socijalni rad su podatke građana bez pravnog osnova stavili na raspolaganje preduzetniku koji je te podatke zajedno sa uputstvom objavio na svom sajtu bez adekvatne zaštite tako da su bili javno dostupni.

Izvor: Danas

Još vesti iz kategorije...

Top