Vojvodina/Srbija

Podaci Eurostata o cenama gasa i električne energije: Grejanje u Srbiji sve skuplje

Cena električne energije porasla je za 48 dinara, dok je cena gasa porasla za 16 dinara na 100 kWh, pokazuju rezultati istraživanja koje je danas objavila Evropska komisija.

 

Prosečna cena grejanja za domaćinstvo u Srbiji u prvoj polovini 2018. godine bila je sedam evra za 100 kWh električne energije, dok je cena gasa bila tri evra. U odnosu na Srbiju, grejanje je skuplje u Makedoniji, Crnoj Gori, Turskoj, Albaniji, kao i Bosni i Hercegovini.

 Najveći pad cena električne energije u zemljama Evropske unije ove godine desio se u Poljskoj, gde je sada za četiri odsto niže, dok je najveći rast od čak 15 odsto zabeležen u Rumuniji.

Grejanje električnom energijom je najjeftinije u Bugarskoj, Litvaniji i Mađarskoj, dok stanovnici Danske, Nemačke i Belgije moraju da izdvoje tri puta veće sume.

Što se tiče grejanja prirodnim gasom, najveći pad je zabeležen u Estoniji, dok je najveći porast, koji takođe iznosi 15 odsto, u Bugarskoj.

Prirodni gas je najjeftiniji u Rumuniji, Mađarskoj i Hrvatskoj, dok četiri puta više za gas daju Šveđani, Danci i Holanđani.

Izvor: Danas

Tagovano

Još vesti iz kategorije...

Top