Vojvodina/Srbija

Iz Ministarstva najavili zabranu uvoza starih automobila sa „evro 3“ standardom

Ministar za zaštitu životne sredine Srbije Goran Trivan najavio je da će uskoro biti zabranjen uvoz starih automobila sa motorom „evro 3“ standarda.

„Time bitno utičemo na kvalitet životne sredine u kojoj živimo. Ja sigurno neću odustati od ovoga da se zabrani uvoz najstarijih vozila sa ‘evro 3’ motorom“, rekao je Trivan za TV Prva, prenosi Srna.

On je naveo da se može videti, ako se analiziraju podaci za svaku godinu, da od ukupnog broja polovnih vozila koja se uvezu, više od 50 odsto budu najstarija vozila, starosti više od 11 godina, i da su uglavnom u „evro 3“ kategoriji i sa dizel motorom.

„Mora ozbiljno da se pogleda statistika. I nećemo da odustanemo od toga da nađemo rešenje za ta vozila koja najviše zagađuju“, dodao je Trivan.

Na pitanje šta će biti s takvim vozilima koja se već voze na ulicama u Srbiji, Trivan je rekao da korišćenje tih vozila ne može da se zabrani.

„Ali možemo pri registraciji pojačati ono što već postoji – kontrole. Kada budemo u mogućnosti da merimo količinu izduvnih gasova koji su štetni, onda više nije bitno da li ste uvezli vozilo od 20 godina“, naveo je Trivan.

Na pitanje zašto se to onda sada ne radi, on je rekao da nema tehničkih mogućnosti.

Trivan je ranije izjavio da njegovo ministarstvo i vlada uveliko razmatraju mogućnost da od početka naredne godine bude zabranjen uvoz automobila sa najlošijim motorima – „evro 3“ i „evro 4“, kao i automobila starijih od 10 godina.

Izvor: Danas

Još vesti iz kategorije...

Top