Planeta

Sajt Dictionary.com odlučio: Ovo je reč godine

Termin "misinformation", koji označava slučajnu grešku nasuprot dezinformaciji ("disinformation") koja predstavlja namerno širenje netačnih informacija, izabrana je za reč godine u izboru sajta Dictionary.com.

Ranije ovog meseca, Oksfordski rečnik je izabrao "toksično" (toxic) za "reč 2018. godine", što na neki način opisuje istu pojavu na društvenim medijima, kao i u standardnim medijima.

Dictionary.com definiše "misinfromation" kao lažnu informaciju koja se širi bez obzira na to da li postoji namera da se neko prevari.

Džejn Solomon, lingvističarka s tog sajta, rekla je da je izbor za "mis" umesto "dis" nameran, kako bi poslužio kao poziv da se bude na oprezu u borbi protiv lažnih vesti, ali i tvrdnji poput one da je Zemlja ravna ili da su vakcine štetne, prenosi Asošiejted pres.

"Žestoko širenje pogrešnih vesti zaista proizvodi nove izazove u upravljanju životom u 2018", rekla je Solomonova.

Ona navodi da one već dugo postoje, ali da je u poslednjih deceniju ili nešto više s usponom drušvenih medija promenjen način na koji se dele informacije.

Proučavajući pretrage na tom sajtu, sajt Dictionary je primetio da je odnos s istinom nešto što se iznova vraća.

Na primer, reč "mejnstim" se često pojavljivala, sa skokom u januaru pošto je upotreba termina "mejnstrim mediji" ili MSM dosegla ogromne razmere, kako desnica koristi taj izraz kao uvredu.

Među rečima koje se tiču istog problema u februaru je izbila "white lie" (bezazlena laž), pošto je bivša direktorka za komunikacije u Beloj kući Houp Hiks priznala da je iznela nekoliko takvih laži u korist predsednika SAD Donalda Trampa.

Reč "orvelovski" učestala je u maju, posle saopštenja pripisanog portparolki Bele kuće Sari Hakabi Sanders, kojim je optužila kinesku vladu za "orvelovske besmislice" u pokušaju da nametne stavove američkim građanima i privatnim kompanijama, kada je Peking tražio od avio-kompanija da se Tajvan, Makau i Hongkong spominju kao delovi Kine.

Solomon kaže da "misinformation" daje okvir onoga što se dešavalo u poslednjih 12 meseci.

U sličnom kontekstu korisnici sajta, kojih ima oko 90 miliona mesečno, dodavali su nove reči i izraze poput "filter bubble" (ograničenje izloženosti vestima na društvenim mrežama algoritmima na osnovu prethodnog ponašanja), "fake news" (lažne vesti), "post-fact" (post činjenica), "post-truth" (post istina) i "homophily" (težnja da se obrazuju snažne društvene veze s ljudima sličnih osobina).

Solomonova je rekla da je "misinformation" nadilazi granice SAD i skandal s širenjem lažnih vesti na Fejsbuku. Dodala je da su se preko Fejsbuka i drugih društvenih mreža podsticalo nasilje širom sveta.

"Govor mržnje i glasine na Fejsbuku podsticale su nasilje nad Rohindža muslimanima u Mjanmaru, pokrenuti su nemiri na Šri Lanci posle lažnih vesti koje su suprotstavile budističku manjinu i muslimane, i lažne glasine o otmičarima dece na Votsapu (WhatsApp) što je dovelo do nasilja gomile u Indiji", rekla je Solomonova.

Izvor: B92

Tagovano

Još vesti iz kategorije...

Top