Sombor.info

Sombor.info

Strana 1 od 206

Potreban knjigovođa, fakturista u veleprodaji pića. Poželjno ali može i bez iskustva.

Potrebno dobro poznavanje rada na računaru i želja za usavršavanjem. Uslovi odlični!

Prijatno radno okruženje.

Telefon: 060 441 04 12

Tragične situacije mogu se desiti i tokom turističkih poseta, a posebno prilikom dužeg boravka u inostranstvu, bilo da radite tamo ili da ste tamo nastanjeni, a svoje najmilije želite pokopati u domovini. Bez obzira da li je reč o prirodnoj smrti, ili nekoj nesreći ako se nemio događaj dogodi u inostranstvu za transport pokojnika je neophodno prvo obaviti određene administrativne formalnosti.

Koliko će proces trajati zavisi od zemlje u kojoj se dogodio smrtni slučaj (postoje tvrdnje da je sam proces najkomplikovaniji u Austriji), ali i od toga pod kojim je okolnostima nastupila smrt.

Naravno, uvek možete angažovati specijalizovanu agenciju za prevoz pokojnika iz inostranstva koja će za vas brzo i efikasno uraditi sve ove poslove.

Dakle, šta morate preduzeti ukoliko se smrtni slučaj dogodi u inostranstvu:

1. POZVATI LEKARA

Kada osoba premine u inostranstvu, potrebno je pozvati lekar radi pribavljanja potvrde o smrti. Ukoliko imate i najmanju sumnju da je smrt bila nasilna ili neprirodna, obavezno pozovite policiju. Policija reaguje i u slučaju smrti na putu, odnosno saobraćajne nesreće.

2. DOSTAVITI PASOŠ KONZULATU REPUBLIKE SRBIJE

Za transport pokojnika, kao i urne potrebna je i sprovodnica koju izdaje ambasada Srbije u zemlji u kojoj se dogodio smrtni slučaj. Za izdavanje sprovodnice potreban je zahtev porodice, pasoš preminulog i potvrda o uzroku smrti.

3. ANGAŽOVATI PREVOZNIKA

Transport preminulog lica se može realizovati nakon pribavljanja sprovodnice i angažovanja drumskog, ili avio-prevoznika. Troškove transporta preminulog lica snosi porodica, ili osoba koja se stara o organizaciji sahrane, odnosno osiguravajuća kuća, ukoliko je preminulo lice korisnik osiguranja.

Ukoliko vas interesuje možete pogledati cene prevoza pokojnika iz inostranstva.

4. NEODREĐENO TRAJANJE PROCEDURE

Koliko će trajati procedura zavisi od zemlje gde je smrt nastupila i pod kojim okolnostima. Prebacivanje pokojnika u Srbiju može biti odloženo ukoliko je eventualno naložena obdukcija.

 

 

Na pregled nefrologa upućuju se pacijenti kod kojih postoji osnovana sumnja da imaju neki problem sa bubrezima i mokraćnim putevima.

Procenjuje se da skoro 2 miliona ljudi godišnje umre zbog posledica akutne bubrežne slabosti.  Poražavajući je i podatak da će se broj pacijenata na dijalizi utrostručiti do 2030. godine.

Ozbiljni poremećaji u radu bubrega mogu se sprečiti ranom dijagnozom i preventivnim sistematskim pregledom nefrologa.

Nefrolog je lekar iz oblasti interne medicine koji se bavi proučavanjem, dijagnozom i lečenjem oboljenja bubrega, ali i posledicama disfunkcije bubrega na ostatak tela.

Lekar opšte prakse može uputiti pacijenta na pregled nefrologa kada pacijent pokazuje znakove i simptome problema sa bubrezima.

Nefrolog je ukratko specijalista za bubrege.  Specijalista iz oblasti nefrologije leči i dijagnostifikuje oboljenja bubrega, ali i onih stanja koja su povezana sa bubrezima.

Najčešće su to sledeća stanja:

 • autoimune bolesti koje uključuju bubrege
 • infekcije bubrega
 • pesak, kamen u bubregu
 • metabolički poremećaji poput dijabetesa
 • visok krvni pritisak
 • vaskularna stanja bubrega
 • neoplazme bubrega ili izrasline
 • tubularni defekti
 • vaskulitis
 • strukturne ili funkcionalne abnormalnosti bubrega, bešike ili sistema za sakupljanje urina, kao što je nefrolitijaza
 • poremećaj elektrolita
 • hronična bolest bubrega
 • i drugo

Bubrezi služe da filtriraju vodu i štetne materije iz krvi pretvarajući ih u urin.

Zbog toga su analiza krvi i urina osnovni pokazatelji rada bubrega, odnosno mogućih problema u njihovom radu.

Bubrezi su izuzetno važan deo našeg tela i bez pravilnog rada bubrega, čitav organizam ne može normalno da funkcioniše.

Nefrologija je dakle jedna složena oblast koja se bavi ne samo radom i poremećajima u radu bubrega već i problemima koji zbog toga mogu da se jave kod pacijenta sa drugim organima.  Oboljenja bubrega su nažalost sve češća pojava, stoga je potrebno apelovati na pacijente o važnosti preventivnih pregleda i testova koji prate rad bubrega.

Ukoliko se bolesti bubrega uoče na vreme, lečenje je mnogo lakše, a sam tok bolesti mnogo lakši.

Pregled nefrologa preporučuje se osobama sa porodičnom istorijom bolesti bubrega kao prevencija za sprečavanje nastanka ozbiljnih i hroničnih problema sa ovim organima.  Najčešći razlog zbog koga se pacijenti javljaju nefrologu jeste problem sa mokrenjem.

Kada pacijent ima problema sa mokrenjem on se najčešće manifestuje nekim od sledećih simptoma:

 • sporo ili slabo mokrenje
 • često mokrenje
 • nevoljno mokrenje
 • bol ili peckanje pri mokrenju

Pacijenti se urgentno javljaju nefrologu ukoliko imaju simtpome upale izazvane dejstvom bakterija ili gljivica.  Poslednjih godina sve je više pacijenata koji se hitno javljaju nefrologu zbog kamena ili peska u bubrezima.

Neka od ozbiljnih stanja do kojih dolazi zbog poremećaja u radu bubrega su:

 • giht
 • ciste na bubrezima
 • nefroza
 • bubrežna hipertenzija
 • Hronična bubrežna insuficijencija
 • karcinom

Kako izgleda pregled nefrologa?

Pregled nefrologa nije bolan i ne zahteva pripremu i traje otprilike 30 minuta.

Kao i drugi specijalistički pregledi i pregled nefrologa počinje uzimanjem anamneze od pacijenta.

 • Preporučuje se da pacijent na pregled sa sobom ponese svu neophodnu medicinsku dokumentaciju uključujući i rezultate testova krvi i urina ukoliko ih poseduje.
 • Nakon toga nefrolog prelazi na fizički pregled pacijenta koji obuhvata merenje krvnog pritiska, palpaciju, inspekciju i auskultaciju.
 • Osim toga, ukoliko je potrebno nefrolog može preporučiti i neku drugu metodu testiranja i snimanja pacijenta.
 • Obično je to predlog da se uradi ultrazvuk abdomena, skener ili magnetna, ali i dodatne laboratorijske analize.

Koji se testovi najčešće rade kako bi se dobila precizna dijagnoza bolesti bubrega?

Najčešće se prvo rade testovi krvi i urina.  Uobičajeni testovi krvi podrazumevaju proveru nivoa  kreatinina u krvi, jer je previsok nivo kreatinina u krvi obično znak progresivne bolesti bubrega.

Brzina glomerularne filtracije (GFR) testira koliko dobro bubrezi mogu da filtriraju višak tečnosti i otpada iz krvi. Nefrolozi mogu da odrede ovu vrednost izračunavanjem nivoa kreatinina u serumu i uzimajući u obzir starost, pol i rasu.

Takođe, često se kontroliše i nivo azota uree u krvi. Azot uree je otpadni proizvod iz tela koji razlaže proteine u hrani i pićima.

Obično se nivoi azota ureje u krvi povećavaju sa smanjenjem funkcije bubrega.

Što se testova urina tiče, važno je obratiti pažnju na analizu urina pod mikroskopom.

Analiza urina takođe može uključivati test štapićem, tokom kojeg će nefrolog umočiti malu, hemijski tretiranu traku u uzorak urina.

Traka će promeniti boju, ako reaguje sa abnormalnim nivoima proteina, krvi, bakterija, šećera ili gnoja. Ovo pomaže u otkrivanju mnogih stanja bubrega i urinarnog trakta. Može se od pacijenta zahtevati da odradi i 24 časa test urina.

Tokom ovog testa pacijent će tokom 24 časa sakupljati mokraću kako bi lekar mogao da vidi koliko urina stvaraju bubrezi, kao i koliko proteina i elektrolita ispuštaju u urin.

Ovaj test može biti od velikog značaja da bi se potvrdila funkcionalnost bubrega.

Ultrazvuk bubrega se radi kako bi se dobila jasna slika stanja bubrega u realnom vremenu.  Pregled je bezbolan i najbolje je da se ujedno odradi i kolor dopler kako bi se uočile abnormalnosti i protok krvi što je veoma važno za postavljanje dijagnoze i dalje lečenje.  U nekim slučajevima nefrolog može predložiti i skener kako bi se dobila što jasnija slika bubrega, ali i biopsiju sumnjivog tkiva.

Na osnovu svih pomenutih analiza i testova, nefrolog može postaviti preciznu dijagnozu i dati savet i terapiju svom pacijentu.

Bolesti bubrega ne treba zanemarivati, neke od njih mogu biti veoma teške i rizične po život pacijenta.

Ukoliko imate bilo kakvih problema sa bubrezima ili mokrenjem obavezno već danas zakažite pregled neurologa u Poliklinici Dr. Rončević kako biste sebi dali više šansi za brzo i lako izlečenje.

Pregled nefrologa možete zakazati na broj telefona: +381 63 384 940

 

Sombor kao najzeleniji grad, poznat po fijakerima, grad kulture, dobre hrane i vina, svakako je omiljena destinacija kako domaćih tako i stranih turista. Ali nije samo grad ono što ga čini posebnim, tu su i sela. Seoski turizam u ovom delu Bačke vode dobri domaćini, uvek spremni da ugode gostima. Brojna vikend naselja poslednjih godina posebno su interesantna gostima - navodi RTV.

"Kumovi ovde imaju vikendicu, a ja rado dolazim kod njih da uživam u ovom carstvu prirode. Ovde je raj za odmor. Došao sam na pecanje, sada smo tek počeli, mada kažu da riba još nije počela da radi, ali leti kada dođem ima dosta ribe", rekao je Dragan Vučinić, turista iz Beograda.

Pored vikendica, odnedavno, gosti su u mogućnosti da uživaju i u kampovanju u prvom kamp-hotelu u Srbiji: Kampu Bezdan, koji promoviše glamping, sve popularniji vid odmora.

Najbolji specijaliteti bačke kuhinje nude se u mnogim čardama.

"Gosti jedu dobar riblji paprikaš, pečenu ribu i riblje čvarke, gledaju Dunav koji opušta i brodove koji prolaze. Riblje čvarke pravimo, dimljenje deverike…", rekao je Siniša Maričić, vlasnik čarde "Pikec" iz Bezdana.

"Dolaze nam turisti iz Mađarske, Hrvatske, Austrije, Slovenije, vole ovaj miran kraj, prirodu, tišinu, vole našu hranu, naš riblji paprikaš i perkelt", rekao je Dalibor Trnić, čarda "Šebešfok" Bezdan.

Posle dobrog ručka valja se i osladiti, a čime ako ne Doboš tortom.

"Posebna je jer ima dvanaest kora,u nju ide dosta jaja, čokolade, prženi šećer od gore, glavno je da ima dvanaest kora i da je jednako filovana, kolika je kora, toliko i fila ide. Turisti iz Mađarske najviše vole da probaju ovu tortu i oni su nam glavne mušterije", objasnila nam je Antonija Krajina, poslastičarka iz Bezdana.

"Pored salaša koji su u sklopu Sombora, gde se jede polako i uživa uz tamburaše, interesantna su sela, gde svako selo ima svoju specifičnost koju vredi posetiti. Veoma značajno za Sombor je i postojanje specijalnog rezervata "Gornje Podunavlje", rekla je Zdenka Mitić, turistička organizacija Grada Sombora.

Gornje Podunavlje redak je biser Srbije. Atraktivnih turističkih destinacija u Bačkoj ravnici je mnogo, a odlučiti se za aktivan ili pasivan odmor nije lako, jer talasi Dunava umiruju dušu, a šuma poziva u šetnju.

Kao i nešto više od 20 godina, mališani će na Trgu Svetog trojstva,popularno nazvan „ćelavi trg“, imati priliku da prodaju svoje igračke, knjige, garderobu i druge stvari koje više ne koriste.

Na ovoj jedinstvenoj dečjoj pijaci u Srbiji važe pravila da stariji od 18 godina ne mogu učestvovati u prodaji,ali mogu da kupuju. Pijaca ima i svoje redare, a o njoj brine Centar za socijalni rad.

U Centru za socijalni rad u Somboru ističu da pravo prodaje imaju isključivo deca, a cilj je da se spoji korisno i zabavno i da tako deca, prodajući višak svoje robe i igračaka, sve ono što su prerasi, urade nešto korisno i da istovremeno počnu da shvataju upotrebnu vrednost stvaro koje prodaju.

Izvor: novosti.rs

Naša predstavnica otišla je u Italiju, gde će nastupati za nekoliko dana.

Međutim, pri samoj završnici priprema, organizatori se suočavaju sa problemima tehničke prirode.

Najveći problem je nastao sa elementom „kinetičkog sunca“, koje je glavni deo velike bine. Nepravilnosti su uočene dan pre glavnih proba.

Naime, organizatori imaju izvesnih poteškoća da opreme scenu, koju je kreirao dizajnerski studio Atelier Francesca Montinaro. Pojavio se čitav niz problema sa pomeranjem delova pomenutog "kinetičkog sunca", kako navodi "Eurovoix news".

Na probleme u izvođenju planiranih scenskih nastupa, zbog tehničkih propusta, žalili su se predstavnici Litvanije, ali i Italije.

"EurovisionFun" je izveštavao o nezadovoljstvu delegacija Holandije, Moldavije, Letonije i Hrvatske, a prema njihovim navodima, pojavili su se problemi sa rasvetom i ostali, tehničke prirode.

Izvor: nova.rs

Potreban pomoćni radnik

 • 25 apr 2022
 • Tagovano

Potreban pomoćni radnik u veleprodaji pića.

Kontakt telefon: 06004410412

U pojačanim kontrolama ribolovnih voda kojima upravlјa JVP "Vode Vojvodine", uoči uskršnjih praznika zaplenjeno je čak 11 kilometara nelegalno postavlјenih mreža. Ribočuvari našeg preduzeća oduzeli su i više komada nedozvolјenog alata, a podnete su i četiri prijave.

Najviše nelegalno postavlјenih mreža, čak 3,3 kilometara, pronađeno je u Parku prirode "Jegrička". Pored Jegričke, ribolovci su pojačano kontrolisani i na kanalu Bečej-Bogojevo, kanalu Novi Sad-Savino Selo, kanalu Sombor-Bezdan, Kikindskom kanalu, te kanalu Novi Bečej-Banatska Palanka i na Dunavu.

Akcija pojačane kontrole ribolovnih voda sprovedena je uoči uskršnjih praznika s obzirom na to da je poznato da je to jedan od perioda velike aktivnosti ribokradica.

Ribočuvarska služba JVP "Vode Vojvodine" poseduje od prošle godine savremenu opremu i primenjuje novi organizacioni pristup u radu, što je već dalo rezultat u borbi protiv ribokrađe.

Higijeničar

 • 22 apr 2022
 • Tagovano

Potreban higijeničar, mesto rada Sombor, 2 izvršioca

USLOVI: bez obzira na stručnu spremu.

Spremanje soba u motelu. Javlјanje kandidata na kontakt telefon.

Oglas je otvoren do popune.

Poslodavac: Knez petrol doo

Telefon: 064/8593-166

Ćerka Jovana Memedovića obožava da radi ono čega bi se malo ko latio!

Ćerka Jovana Memedovića je od oca naledila istinsku ljubav prema prirodi, te svako malo čini da joj pomogne što više i održi je čistom u moru nebrige o istoj.

Za razliku od mnogih vršnjakinja koje novac troše na tretmane i plastične operacije Maši nije strano i ne libi se da stavi gumene rukavice i krene da čisti priobalje reka od plastičnih flaša i raznog smeća koje za sobom ostavljaju nemarni izletnici.

Lepa montažerka koja je od oca je nasledila i avanturistički duh, pa se na njenom profilu na Instagramu mogu videti brojne fotografije nastale širom Srbije, a sa kamp-prikolicom obišla je neke od najlepših destinacija u zemlji.

Na putovanjima društvo joj pravi dečko, reditelj Bogosav Apostolović, koji deli njenu ljubav prema neistraženim predelima. Simpatični par svojim objavama inspiriše na beg u prirodu, ali i podseća da je važno poštovati svet koji nas okružuje.

Izvor: Republika

Strana 1 od 206

Kutak za roditelje

Šta ćete danas kuvati?

Saveti šefova kuhinje

Neodoljivi deserti