Odžaci

U Odžacima održana međunarodna konferencija o položaju i ulozi defektologa

Društvo defektologa Vojvodine sa partnerima organizovao je u Odžacima 13. Međunarodnu konferenciju defektologa koja je 26. oktobra okupila pedesetak učesnika iz Srbije i zemalja regiona.

Tema stručno-naučne konferencije bila je “Položaj i uloga defektologa danas”, a definisana je od strane eminentnih stručnjaka u oblasti specijalne edukacije i rehabilitacije.

Na ovom skupu su položaj i ulogu defektologa u svim sektorima angažovanja u sadašnjem trenutku razmatrali učesnici iz naše zemlje i regiona koji se bave stručnim i naučnim radom na polju specijalne edukacije i rehabilitacije: defektolozi, specijalni edukatori, specijalni rehabilitatori, socijalni pedagozi, savetnici, stručni radnici, radni i okupacioni terapeuti.

Konferencija je bila namenjena i drugim stručnjacima zaposlenim u ovim sektorima, zaposlenima u javnim servisima i upravama, medijskim radnicima, studentima i aktivistima zainteresovanim za temu konferencije.

Predsednica naučnog odbora konferencije, prof. dr Katarina Tomić, kaže da Društvo defektologa Vojvodine ima dugu tradiciju organizovanja ovakvih stručnih skupova i ističe da je ovogodišnja konferencija značajna zbog prisustva gostiju iz Hrvatske i Makedonije koji su učesnicima preneli svoja iskustva o položaju i ulozi defektologa.

- Nedavno smo u Srbiji imali promene zakona i ono što nam je važno to je da se ponovo prepozna uloga defektologa i da se vrati značaj koji se negde izgubio uvođenjem inkluzivnog obrazovanja. Defektolozi moraju biti sastavni deo timova koji se bave inkluzijom, a trudimo se da ovakvim skupovima osvestimo javnost o našoj ulozi. U oblasti inkluzije potrebna su nam sistemska rešenja. Pomažu nam iskustva drugih zemalja, čuli smo kolege iz Hrvatske i Makedonije i njihova iskustva su vrlo slična – rekla je Tomić.

Uvodna izlaganja na poziv organizatora imale su predstavnice strukovnih udruženja iz Hrvatske i Makedonije, dok je uvodno izlaganje o položaju i ulozi defektologa u Srbiji održala predsednica Društva defektologa Vojvodine Marinela Šćepanović.

Nakon toga u programu su usledila i pojedinačna izlaganja o položaju i ulozi defektologa u određenim resorima, sektorima i metodima primene, pozicioniranju defektologa u inkluzivnom obrazovanju i iskustvima iz zemalja regiona po tim pitanjima.

U okviru poslednjeg segmenta konferencije održan je okrugli sto na temu “Defektološka podrška”, kao posebnog pitanja koje proističe iz inkluzivnog obrazovanja i definiše kompletnu ulogu defektologa u inkluziji.

Defektolozi u Srbiji rade u školama za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju i nekim posebnim odeljenjima ovakvog tipa, a kada je u pitanju opšti obrazovni sistem u njemu mogu da imaju ulogu stručnih saradnika ili, što je mnogo češće, da budu angažovani kao dodatna podrška inkluzivnom obrazovanju dece sa smetnjama u razvoju.

- Ova usluga je za nas i dobra i loša i imamo različitih stavova i mišljenja o ovom rešenju, da li ono može da unapredi, da li je ono za nas kao profesiju korisno ili ne i na prvom mestu koliko je korisno za decu i mlade koji ovu uslugu primaju u opštem sistemu. Zbog toga smo izdvojili ovu temu kao posebnu za jedan okrugli sto – kaže Marinela Šćepanović iz Društva defektologa Vojvodine.

Stručni skup posvećen samo profesiji defektologa je bio sjajna prilika za razmenu iskustava i mišljenja o svim temama vezanim za društvenu i profesionalnu ulogu defektologa i potrebu očuvanja i daljeg razvoja defektološke struke i prakse.

Konferencija u Odžacima završena je završnom diskusijom učesnika, formulacijom zaključaka i evaluacijom skupa.

Izvor: ico.rs

Još vesti iz kategorije...

Top