Avgust

23. avgust - Dogodilo se na današnji dan

1305. U Londonu obešen Vilijam Volas, vođa Škota u borbi protiv Engleza.

1514. Turski sultan Selim I u bici kod Čaldirana pobedio persijskog šaha Ismaila, potom osvojio Siriju.

1754. Rođen Luj XVI, francuski kralj od 1774. Po izbijanju Francuske revolucije 1789. doveden s porodicom iz Versaja u Pariz. U septembru 1792. Žirondinski konvent svrgnuo ga sa prestola, u decembru iste godine osuđen na smrt pod optužbom za izdaju. U januaru 1793. pogubljen na gijotini.

1775. Kralj Engleske Džordž II proglasio američke koloniste, koji su u aprilu počeli borbe za nezavisnost američkih država, za pobunjenike i unajmio 20.000 nemačkih plaćenika da se obračunaju s njima. Američki rat za nezavisnost završen pobedom kolonija 1783.

1821. Meksiko proglasio nezavisnost od Španije.

1839. Na početku Opijumskog rata s Kinom Velika Britanija zauzela Hongkong.

1863. Umro ruski glumac Mihail Semjonovič Ščepkin, najznačajniji umetnik tadašnjeg ruskog i svetskog pozorišta, koji je bio uzor generacijama glumaca.

1864. Rođen grčki državnik Elefterios Venizelos. Kao premijer reformisao radničko i agrarno zakonodavstvo i reorganizovao kopnenu armiju i ratnu mornaricu. Sklopio Balkanski savez i ušao u Prvi balkanski rat protiv Turske 1912.

1912. Rođen američki filmski glumac, režiser i baletski igrač Džin Keli, jedna od najznačajnijih ličnosti u istoriji mjuzikla. Uspešno spajao klasični balet s modernom igrom.

1914. Japan objavio rat Nemačkoj u Prvom svetskom ratu.

1926. Umro američki glumac italijanskog porekla Rudolf Valentino, najpopularnija filmska zvezda početkom XX veka. Njegova iznenadna smrt u 31. godini izazvala masovnu histeriju, posebno ženske publike. Proslavio u nemim filmovima ulogama zavodnika, stekavši milione obožavateljki.

1939. Ministri inostranih poslova Nemačke i SSSR Joahim fon Ribentrop i Vjačeslav Mihajlovič Molotov u Moskvi potpisali sporazum o nenapadanju, kojim je Hitleru otvoren put da napadne Poljsku.

1942. Počela bitka za Staljingrad, najveća bitka u Drugom svetskom ratu. Završena 2. februara 1943. katastrofalnim porazom Nemaca i njihovih saveznika, koji je označio prekretnicu na evropskom ratištu.

1944. Savezničke trupe u Drugom svetskom ratu oslobodile francuski grad Marsej.

1944. Rumunija, u Drugom svetskom ratu, prekinula savezništvo s Hitlerovom Nemačkom i pridružila se saveznicima. Kralj Mihail I objavio rat Nemačkoj i naredio hapšenje pronacističkog lidera Jona Antoneskua.

1945. Privremena Skupština Demokratske Federativne Jugoslavije donela Zakon o agrarnoj reformi i kolonizaciji, kojim su deo zemlje i poljoprivredne imovine oduzeti seljacima, crkvama i manastirima i tzv. nezemljoradnicima.

1962. Američki telekomunikacioni satelit "Telstar" emitovao prvi televizijski prenos između SAD i Evrope.

1973. Pljačkaš banke u Stokholmu uzeo četiri osobe za taoce. Tokom šest dana između pljačkaša i zarobljenika razvio se poseban odsno koje je kasnije opisan i analiziran kao "Stokholmski sindrom".

1979. Prvak baleta "Boljšoj" Aleksandar Godunov dobio politički azil u SAD.

1989. Umro srpski vajar Nebojša Mitrić koji je na reljefima ovekovečio mnoge glumce i znamenite ličnosti. Njegovo poslednje delo je krst na hramu Svetog Save na Vračarskom platou u Beogradu.

1990. Sovjetska republika Jermenija objavila nezavisnost, a Estonija počela pregovore o odvajanju od SSSR.

1992. Oko 200 mladih neonacista u prisustvu stotina oduševljenih pristalica napalo hostel za izbeglice u nemačkom gradu Rostok i sukobilo se s policijom.

1996. Ministri inostranih poslova Jugoslavije i Hrvatske Milan Milutinović i Mate Granić u Beogradu potpisali sporazum o normalizaciji odnosa. Sporazumu prethodio susret predsednika Srbije i Hrvatske Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana, 7. avgusta u Atini.

1996. U Beogradu otvorena kancelarija za vezu haškog Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na prostoru SFRJ. Kancelarija otvorena na osnovu sporazuma koji su vlasti SRJ i predstavnici Ujedinjenih nacija, posle višemesečnih pregovora, potpisale u Njujorku.

1999. Ruski kosmonaut Sergej Avdejev postavio, boraveći u svemirskoj stanici "Mir" 712 dana, rekord u neprekidnom boravku u svemiru.

1999. Umro marokanski kralj Hasan II.

2000. Avion "erbas A320" kompanije "Golf er" sa 135 putnika i osam članova posade srušio se u vode Zaliva, na pet kilometara severno od obale Bahreina. Uzrok pada bio požar u jednom od motora. Nije bilo preživelih.

2001. Japanski sud doneo odluku da centralna vlada mora da plati odštetu od 375.000 dolara petnaestorici Korejanaca koji su po završetku Drugog svetskog rata preživeli eksploziju na japanskom brodu.

2003. Policija Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu uhapsila Mustafu Hota i Enesa Sakraka, osumnjičene za ratne zločine nad Hrvatima u selu Grabovica u BiH 1993.

Još vesti iz kategorije...

Top