Na današnji dan

13. januar - Dogodilo se na današnji dan

1559. - Engleska kraljica Elizabeta I krunisana je u Vestminsterskoj opatiji.

1691. Umro Džordž Foks, osnivač Društva prijatelja, verske zajednice Kvekera. Obuzet idejom božijeg nadahnuća, Foks 1648. počeo da drži javne propovedi u kojima se zalagao za uspostavljanje rigoroznog morala u duhu starozavetne Biblije. Stekao brojne pristalice.

1785. - Džon Volter (John Walter) izdao je prvi broj novina "London Times".

1806. - Rođen je srpski pisac Jovan Sterija Popović, prvi srpski komediograf, koji je u delima ismevao mane tadašnjeg društva, naročito pomodarstvo, pokondirenost i nadriučenost. Posle završetka studija prava u Kežmarku u Slovačkoj, radio je kao advokat u rodnom Vršcu, potom je prešao u Srbiju i postao profesor prava na Liceju, prvo u Kragujevcu pa u Beogradu. Kao načelnik ministarstva prosvete Srbije, obavio je pionirski rad u organizovanju školstva, pokrenuo inicijativu za osnivanje Akademije nauka, Narodne biblioteke i Narodnog muzeja. Učestvovao je u organizovanju prvog beogradskog teatra koji je otvoren izvođenjem njegove tragedije "Smrt Stefana Dečanskog". U početku je pisao pod uticajem Lukijana Mušickog i Milovana Vidakovića, ali je "Romanom bez romana" napustio romantičarsku i avanturističku književnost. Ostala dela: komedije "Laža i paralaža", "Pokondirena tikva", "Zla žena", "Tvrdica ili Kir-Janja", "Rodoljupci", zbirka pesama "Davorje".

1842. Prilikom povlačenja iz avganistanskog grada Kabula, britanske trupe od 9.000 vojnika masakrirane u Kiber Pasu.

1854. Japanski šogun Tokugava potpisao prvi trgovinski ugovor kojim su za SAD otvorene neke japanske luke. Kasnije potpisani ugovori s Velikom Britanijom, Rusijom, Francuskom, čime je Japan prekinuo politiku izolovanosti i počeo da se uključuje u međunarodne odnose.

1854. - Entoni Fos (Anthony Foss) patentirao je harmoniku.

1898. Francuski pisac Emil Zola u listu "L'oror" pod naslovom "Optužujem" objavio otvoreno pismo predsedniku Republike u kojem je ukazao na mahinacije vojnih krugova i zatražio oslobađanje kapetana Alfreda Drajfusa, koji je na procesu 1894. osuđen na doživotnu robiju zbog navodnog odavanja vojnih tajni Nemačkoj. Drajfus na obnovljenom procesu oslobođen optužbi i 1906. rehabilitovan, vraćen u vojsku i unapređen u čin majora.

1906. Umro ruski fizičar i elektroinženjer Aleksandar Stepanovič Popov, jedan od pionira rado-tehnike, izumitelj antene. 1896. ostvario prenos signala pomoću radio-talasa na udaljenost od 250 metara i utvrdio da se radio-talasi odbijaju od većih objekata.

1910. Emitovan prvi radio-prenos opere iz njujorške opere "Metropoliten". Emitovani Leonkavalovi "Pajaci" i Maskanjijeva "Kavalerija rustikana".

1915. U gradu Avecano u centralnoj Italiji u zemljotresu poginulo 30.000 ljudi.

1930. - Prvi put se pojavio strip sa Mikijem Mausom.

1935. Na plebiscitu u oblasti Sar, kojom je na osnovu mandata Lige naroda upravljala Francuska, ubedljivom većinom izglasano pripajanje Nemačkoj.

1941. - Engleski književnik irskog porekla, Džejms Džojs, pored Virdžinije Vulf i Vilijema Foknera najreprezentativniji predstavnik modernog psihološkog romana ili romana toka svesti, preminuo je u 59. godini. Pisao je pesme, pripovetke i romane. Čuvena je njegova mladalačka zbirka pripovedaka bližih naturalizmu nego modernoj prozi "Dablinci", kao i roman "Portret umetnika u mladosti", koji se često smatra najharmoničnijim i u celini uzev najuspelijim Džojsovim delom, štaviše remek-delom modernog izraza. Iako sam naslov romana upućuje na umetnikov autoportret - i to portret mladog Džojsa u Dablinu - posredi je, naravno, fikcionalna umetnička tvorevina, a ne puka autobiografija, bez obzira na obilje autobiografske građe. Pripovest o sebi, odnosno o Stivenu Dedalusu, Džojs će nastaviti u "Uliksu", ključnom remek-delu modernizma u 20. veku - i jednom od najkontroverznijih dela svetske književosti, romanu u kome mnogi vide kraj romana, roman čija je svrha da dokrajči sve romane, a sam autor knjigu koju samo jedna prozirna stranica deli od ludila - gde će centralni junak Stiven donekle izgubiti svoje prisne, lične osobine i postati suptilan intelektualac uopšte, da bi u "Fineganovom bdenju", u Irvikerovom snu, postao "svako", predstavnik svekolikog ljudskog roda.

1963. U vojnom udaru ubijen prvi predsednik Togoa Silvanus Olimpio, vojska na vlast dovela Nikolasa Granickog, koji je od 1961. bio u izbeglištvu. Istog dana 1967. vojnim udarom vlast preuzeo potpukovnik Etjen Gnasingbe Ejadema.

1972. Vojska u Gani zbacila civilnu vladu predsednika Edvarda Akufa Ada, vlast preuzeo potpukovnik Ignacijus Ačempong.

1977. Umro francuski režiser i scenarista Anri Žorž Kluzo, dobitnik "Zlatnog lava" za film "Kej Orfevr" i "Zlatne palme" za film "Misterija Pikaso".

1985. U padu voza u provaliju, na oko 250 kilometara istočno od glavnog grada Etiopije Adis Abebe, poginulo 428 putnika, a 370 ih povređeno.

1991. Na Svetskom prvenstvu u australijskom gradu Pertu jugoslovenski vaterpolisti osvojili zlatnu medalju.

1993. Na osnovu odluke nemačkog Ustavnog suda obustavljen sudski postupak protiv bivšeg predsednika Demokratske Republike Nemačke Eriha Honekera. Sud zaključio da je proces protiv 80. godišnjeg Honekera, teško obolelog od raka, povreda ljudskog dostojanstva. Honeker je, posle 169 dana u istražnom zatvoru, emigrirao u Čile, gde je umro u maju 1994.

1997. - U centru Beograda se na dočeku Nove godine po Julijanskom kalendaru, poznate kao Srpska nova godina, u organizaciji beogradskih studenata i koalicije opozicionih partija "Zajedno", okupilo najviše ljudi na jednom mestu u istoriji grada - procenjeno je da je proslavi prisustvovalo između 500.000 i 700.000 Beograđana.

2001. U Beogradu umro jugoslovenski književnik Branko V. Radičević. Pesnik, romansijer, novinar i dečiji pisac, objavio oko 70 knjiga. Napravio i dve monografije o krajputašima. Pokretač muzičke manifestacije "Dragačevska truba" u Guči i pesničkog "Disovog proleća" u Čačku.

2001. U zemljotresu u Salvadoru poginula 701 osoba, 3.883 povređene, a 160.598 stambenih objekata uništeno, ozbiljno oštećeno ili zatrpano zemljom.

2002. U Beogradu u 78. godini umro srpski književnik Antonije Isaković, potpredsednik Srpske akademije nauka i umetnosti od 1980. do 1992. Dobitnik mnogih književnih nagrada, pisac čija su dela najviše ekranizovana.

2002. Na Kubi umro Gregorio Fuentes, kapetan broda, koji je Ernestu Hemingveju bio inspiracija za roman "Starac i more".

2003. Avganistan ratifikovao rimski sporazum o osnivanju Međunarodnog krivičnog suda, čime je otvoren put za ekstradicije i suđenja za ratne zločine i kršenja ljudskih prava u toj zemlji.

Još vesti iz kategorije...

Top