Apatin

U petak izložba Mione Marte Marković u Galeriji Meander

U galeriji Meander u Apatinu za petak, 2. novembar, sa početkom u 19 sati, zakazano je otvaranje XV samostalne izložbe slika malog formata pod nazivom “Susret” umetnice Mione Marte Marković. Izložba će u apatinskoj galeriji biti postavljena do 16. novembra.

Miona Marta Marković rođena je 1979. godine u Somboru. Diplomirala je 2004. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Slobodana Đuričkovića. 2007. godine odbranila je magistraski rad kod prof. Salvatore Provino na Accademia di Belle Arti u Napulju, a 2018. doktorirala na Università Sapienza (Rim) na smeru savremene istorije umetnosti. Članica je ULUS-a od 2006. i od 2009. stiče status slobodnog umetnika. Trenutno živi i radi u Rimu.

“Miona Marta Marković, pak, u ovom novom vremenu, eksperimentiše već duži niz godina poigravajući se bojenim senzacijama koje su joj važnije od sadržaja, ili prividnog sadržaja, njenih slika. Mi svi vidimo da su to depersonalizovani zagrljaji, koji se upravo tako i zovu, mada njeni intrigantni, čak i pozajmljeni iz klasične muzike, naslovi listom upućuju i na nešto drugo. Kao i svi drugi elementi koje ona inkorporira u gotov rad, kao što to čini sa kratkim notnim zapisima, ili kolažima, na primer. Njeni zagrljaji, prema tome, pored boje, imaju i zvuk, i treću dimenziju.”

(Deo teksta iz kataloga – Aleksandra Grubor, književni prevodilac, istoričar umetnosti i pisac)

SAMOSTALNA IZLAGANJA:
2018. Zavod za kulturu Vojvodine, Novi Sad
Umetnička galerija Stara kapetanija, Zemun
Likovni salon kulturnog centra Novog Sada
Galerija Lucida, Beograd
2015. Mala galerija ULUPUDS-a, Beograd
Kulturni centar Pančevo
Galerija Art 55, Niš
2013. Galerija Media Museum, Pescara (Italija)
2011. Galleria Caffè del Corso, Pratola Peligna (Italija)
2010. Galerija “Leptir”, Biblioteka Đorđe Jovanović, Beograd
2009. Mesna biblioteka Bački Monoštor
Likovni salon Doma kulture, Čačak
2006. Galerija “Cirkus”, SKC, Beograd
2004. Galerija “Podest”, Dom omladine, Beograd

PREDSTOJEĆA SAMOSTALNA IZLAGANJA:
30/11/2018 Kulturni centar Zrenjanin
Grupno je izlagala 42 puta, prevashodno u Italiji ali i Srbiji, Bosni, Hrvatskoj, Bugarskoj i Meksiku.

UČEŠĆE NA LIKOVNIM KOLONIJAMA:
Septembra 2011. godine ucestvovala je na medjunarodnoj slikarskoj koloniji na planini Rtanj, u sklopu autrorskog projekta “Pergament Srbija” vajarke Leposave Milosevic Sibinovic.

UČEŠĆE NA STRUČNIM KONGRESIMA:
21. aprila 2016. godine ucestvuje na strucnom kongresu “In corso d’opera2” sa predavanjem “Il taglio, la ferita e il dolore nelle performance di Marina Abramovic (1970-1976)”, u fondaciji Marco Besso, Largo di Torre Argentina 11, Rim, Italija.

Izvor: Radio Dunav

Top