Apatin

Prigrevica na ispitu: Treba li selu kulturno-umetničko društvo?

Kulturno-umetničko društvo „Prigrevica“, godinama jedno od uspešnijih i aktivnijih u opštini, preživljava teške dane. Prilikom poslednje podele „kulturnog“ dinara iz opštinske kase, ovom Društvu je dodeljeno samo 50.000 dinara što, po rečima Dušice Mrđenović, predsednice KUD-a i umetničkog rukovodioca folklornog ansambla nije dovoljno ni za jedan par čarapa! Zbog nezavidne finansijske situacije u kojoj su se našli i koja im onemogućava redovne aktivnosti, Upravni odbor KUD-a je podržao ideju članova da pomoć potraže od sugrađana, svoje najvernije publike.

-Iz ove akcije, u koju krećemo od ponedeljka, videćemo da li je Prigrevici potrebno Kulturno-umetničko društvo i da li su spremni da stanu iza nas, sada kada nam je najteže i kad smo, od strane lokalne samopurave, pušteni niz vodu. Shvativši da nam je ugrožen dalji rad a i samo postojanje, rešili smo da stvari uzmemo u svoje ruke i krenemo – od kuće, do kuće. Objasnićemo da nemamo sredstava za normalne aktivnosti i zamoliti naše sugrađane da nam pomognu, koliko ko može, ukoliko žele. Ako nas podrže, opstaćemo, ako ne, biće očigledno da selu nismo ni potrebni, iako lično verujem da će odziv biti i više nego pozitivan, jer, iako iz nečije kuhinje stižu glasine da ne postojimo, naši koncerti su posećeni. Prigrevčani su oduvek bili izuzetna publika i ne samo to, Prigrevčani su se uvek držali zajedno i ustajali protiv nepravde, navodi Dušica Mrđenović.

Pod ovim imenom KUD Prigrevica postoji od 1996. godine, a kao Seoska zajednica kulture mnogo duže, od prve polovine sedamdesetih godina prošlog veka. Ovo je prvi put da su prinuđeni da traže pomoć svojih sugrađana.

-Na to su nas prinudile nadležne institucije, koje su u podeli novca za rad kulturnih društava i udruženja odlučili da nam dodele sramnih 50.000 dinara za godinu dana, što nije dovoljno ni za jedan par čarapa po članu društva, a kamoli za neku organizaciju koncerata ili putovanja, a pogotovo ne za obnovu nošnji, adekvatnu pripremu koreografija za folklorne ansamble ili nešto više. Ona dodaje, podržana od strane i ostalih članova prigrevačkog KUD-a, da se novac, koji je ranije dodeljivan njima, u poslednjoj podeli „prelio“ na račun podobnijih, a da su oni, bez rešenja i prava na žalbu, pod tri različita usmeno dobijena, netačna razloga, dobili 50.000, tek da ne bude - ništa.

-Osećamo se poniženo i otpisano od strane lokalne samouprave, rezignirana je Dušica Mrđenović i naglašava da je njihov KUD prošle godine bio najaktivniji od svih KUD-ova u opštini, sa šest domaćih koncerata i više gostovanja u svim bivšim JU republikama, osim Slovenije.

U KUD-u navode da je uzrok svega njihovo odbijanje da politika uđe u kulturu, odnosno da kultura ostane izvan politike.

-Vršeni su pritisci na nas da nam SNS postavi predsednika iz svojih redova. Prošle godine nam je i nametnut, ali fiktivno, njihov predsednik, zbog čega smo i dobili više novca nego ranije i poručeno nam je da ukoliko ne prihvatimo da prvi čovek KUD-a bude neko iz stranke, da nećemo dobiti sredstva za rad. Sve je to evidentirano i u zapisniku sa sastanka održanog 2. oktobra 2017. godine, objašnjava Mirjana Todorić, bivša predsednica KUD-a, koja je zbog mešanja politike u rad društva podnela ostavku.

-Kultura mora biti izvan i iznad politike, to je naš stav. Upravni odbor se u to vreme ništa nije pitao. Mi donesemo jednu odluku, potom dobijem poziv iz Mesne zajednice gde me čeka druga odluka koju moram da potpišem. Zbog toga sam dala ostavku, objašnjava Mira, decenijama članica ličke pevačke grupe.

Članovi KUD-a se slažu da neće dozvoliti da politika opet uđe u KUD.

-Idemo putanjom očuvanja kulture i tradicije i to je jedini put kojim treba da idemo. Međutim, u vazduhu se oseti poniženje koje smo doživeli, po prvi put od kada postojimo. Ovo malo novca što imamo utrošićemo za organizaciju slavskog koncerta, sad u avgustu, eventualno za godišnji koncert i to je to. Za drugo nemamo. Ni za obnovu nošnje i adekvatnu pripremu koreografija, ni za odlazak na festivale, ni za dočekivanje gostiju u uzvratnu posetu, potvrđuje Dušica Mrđenović.

Mirko Radojčić, član UO, ima najduži staž u KUD-u.

-Najduže sam član ovog društva, pevam više od 40 godina i znam šta se i kako se radilo. Bio sam i član upravnog odbora kada se upravni odbor ništa nije pitao, kada se sve rešavalo u vrhu, a mi smo bili fiktivni, samo zbog papira. Papir trpi sve. Kao član Upravnog odbora podržavam ovu akciju i učestvujem u svemu, isključivo radi dece. Pevaću dokle god mogu, makar nikada ne pevao više van Prigrevice, ali deci koja se trude da nauče nešto o svojim korenima se moraju obezbediti uslovi za rad. Ako to neće da obezbedi onaj ko treba, mi ćemo sami zajedno sa svojim sugrađanima, kaže Radojčić.

U KUD-u se uzdaju u ljude, Prigrevčane, komšije, publiku i ponekog sponzora, ukoliko se odazovu. Zato, već u ponedeljak kreću u akciju, od kuće do kuće.

-Reći ćemo svima istinu da nemamo sredstava za rad i da nam je pomoć potrebna. Koga bude zanimalo, objasnićemo. Nadam se da će nas naši sugrađani razumeti i podržati. Oni su nam ostali jedina nada, zaključuje predsednica KUD-a Prigrevica.

Svi koji žele da finansijski pomognu rad KUD-a Prigrevica, sredstva mogu uplatiti i na račun broj 160-922539-63 (Banka Intesa).

Izvor: apatinskenovine.rs

Top