Apatin

Otvorena izložba slika Nebojše Prelića: „Nebeska stvarnost“ premijerno u Sonti

Juče je u sonćanskoj biblioteci otvorena izložba slika Nebojše Prelića, pod nazivom „Nebeska stvarnost“.

Prelić je rođen u Sonti 1972. godine, slikarstvom se bavi već duži niz godina i ovo je njegova prva samostalna izložba.

-U pitanju je savremeni nadrealizam, izraz koji mi je potpuno „legao“ i gde se pronalazim. Na početku, kad sam otkrio sklonost ka ovoj umetnosti, još u osnovnoj školi, radio sam crteže, malo kasnije i portrete, ali mi je nadrealizam najbliži, priča ovaj samouki sonćanski umetnik.

Dugo je, kaže, slikao temperama, jer finansijski nije mogao da isprati skup materijal za ulja na platnu. Tek kad je počeo da odlazi u inostranstvo na rad, počeo je da radi uljanim bojama.
-Slikanje mi je i hobi i strast. Do sada nisam prodao ni jednu sliku, ali sam ih dosta poklonio. Teško je proceniti umetnost. Za izradu slike mi treba mesec, mesec i po dana, ona mora da se stvara tempom kako nadolazi inspiracija. Ja se sav posvetim tome što radim i puno ljubavi je satkano u svaku sliku koju napravim, objašnjava autor.

Osim slikanja, voli da radi i sa drvetom. Kako kaže, ne ume da napravi prozor ili vrata, ali druge, upotrebne predmete, od kojih je svaki unikat zbog posebne obrade, obožava da radi.
-Drvo mi je, takođe, velika inspiracija. Svaki predmet koji napravim je jedinstven i unikatan. Svaki od njih ima upotrebnu vrednost, ali se razlikuje po specifičnim detaljima i to ih čini jedinstvenim i primamljivim za oko, otkriva naš sagovornik.

Voleo bi, priznaje, da može da živi od slikarstva, ali je svestan da se to verovatno neće destiti.

-Teška su vremena u našoj zemlji, od umetnosti samo retki mogu da žive. Meni je to ljubav, više od hobija. Slikarstvo volim, razne tehnike takođe, ali nemam uzor među velikim slikarima. Dopadaju mi se mnogi, ali sebe sam pronašao u nadrealizamu i tu ostajem. Ukoliko me „povuče“ na neku drugu stranu, probaću, uz osmeh objašnjava ovaj sonćanski slikar, čija dela vam toplo preporučujemo da pogledate, uživo ili na njegovom Fejsbuk profilu, putem kojeg ga možete i kontaktirati, poručiti ili kupiti neko njegovo delo.

Izložbu je, ispred organizatora, neformalne grupe „Slobodna Sonta“, otvorila Jovanka Stepanović, koja je skrenula pažnju javnosti na rad ovog umetnika uz verovanje da će se za njega tek čuti, jer to njegova umetnost zaslužuje.

Izložba slika Nebojše Prelića, „Nebeska stvarnost“,u sonćanskoj biblioteci biće otvorena još danas, do 20 časova.

Izvor: apatinskenovine.rs

Još vesti iz kategorije...

Top