Apatin

Filatelistička izložba povodom stogodišnjice prisajedinjenja

Povodom obeležavanja velikog jubileja, stogodišnjice prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, Udruženje Filatelista Apatin, u petak 23. novembra, svečano organizuje filatelističku izložbu i susret kolekcionara na temu ovog značajnog datuma za istoriju naše zemlje.

"Ne sme da se zaboravi da je veći kontingent srpske vojske, deveti pešadijski puk, pod komandom pukovnika Milivoja Momčilovića stigao u Sombor 16. novembra 1918. godine, što je rezultiralo preuzimanjem vlasti i u drugim mestima na širem području. Jedna jedinica ovog puka, pod komandom Ilije Savića, poručnika srpske kraljevske vojske, ušla je 22. novembra 1918. godine u Apatin. Od dotadašnjeg predsednika opšine Jozefa Kesa i ostalih članova lokalne uprave, poručnik Ilić preuzeo je vlast i formirao Vojnu upravu za mesto Apatin. Na njenom čelu se, do formiranja novih opštinskih vlasti, nalazio poručnik Ilija Savić. Kada je pala Austrougarska monarhija,naši narodi su čekali prisajedinjenje što se ubrzo i desilo na Velikoj narodnoj skupštini, a to ćemo na dostojan način obeležiti, izjavio je Željko Popović iz Upravnog odbora Saveza filatelista Srbije.

"Vek od prisajedinjenja je značajan jubilej za sve nas i mi se svi radujemo što obeležavamo tako značajan dan za istorijat Srbije organizovanjem izložbe. Pored brojnih gostiju, u Apatinu če boraviti članovi Saveza Filatelista Srbije i najbolji poznavaoc Jugoslovenske i srpske filatelije Borislav Bora Stanković", rekao je Popović.

Na otvaranju izložbe zaslužnim pojedincima za izuzetan doprinos u afirmaciji apatinske filatelije biće podeljene Zlatne značke, Povelje i Zahvalnice.

Otvaranje Filatelističke izložbe je u 19 časova u Višenamenskoj sali O.Š."Žarko Zrenjanin" u Apatinu.

U povodu jubileja, u subotu 24. novembra održaće se susret kolekcionara u holu O.Š."Žarko Zrenjanin" od 8 do 12 časova.

"Pozivamo sve zainteresovane kolekcionare koji imaju poštanske marke,dopisnice, razglednice, značke, novac,romane, stare ploče,knjige i ostale antikvitete da dođu na susret, jer se stolovi se ne naplaćuju, a ulaz za sve posetioce je besplatan", ističe Popović.

Izvor: RTV

Tagovano

Još vesti iz kategorije...

Top