Avgust

22. avgust - Dogodilo se na današnji dan

1485. U bici s trupama Henrija VII kod Bosvorta poginuo engleski kralj iz dinastije Jork Ričard III. Time okončan "Rat dve ruže", a Henri VII postao prvi kralj dinastije Tjudor.

1567. Španski vojvoda od Albe Fernando Alvares de Toledo počeo, kao vojni namesnik Holandije, vladavinu poznatu kao "Albin teror", čime je rasplamsao oslobodilački rat, okončan oslobađanjem od Španije i osnivanjem Holandije.

1642. U Engleskoj počeo građanski rat pristalica krune i Parlamenta posle izjave kralja Čarlsa I Stjuarta da su članovi Parlamenta izdajnici. Rat okončan 1645. porazom kralja, koji je na osnovu presude revolucionarnog suda pogubljen 1649.

1854. Rođen Milan Obrenović, srpski knez i kralj. Za vreme njegove vladavine Srbija stekla međunarodno priznanje, na Berlinskom kongresu 1878. U spoljnoj politici oslanjao se na Austro-Ugarsku s kojom je sklopio Tajnu konvenciju 1881. Zapamćen kao autokrata, a za njegovu ličnost vezani brojni skandali po evropskim prestonicama koje je posećivao.

1859. Zbog ratnih neuspeha, finansijskog sloma i policijskog nasilja u svim krajevima Habsburške monarhije car Franc Jozef smenio ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Baha, poznatog po sprovođenju apsolutističke i centralističke politike, "Bahovog apsolutizma".

1862. Rođen francuski kompozitor Klod Debisi, tvorac muzičkog impresionizma i jedan od utemeljivača moderne muzike.

1864. Potpisana Ženevska konvencija o zaštiti ranjenika za vreme trajanja ratnih dejstava, koja je bila uvod u osnivanje Međunarodnog crvenog krsta.

1883. U Parizu umro ruski pisac Ivan Sergejevič Turgenjev, jedan od prvih ruskih pisaca čija su dela prodrla na Zapad. Za života uživao mnogo veći ugled u francuskim, nego u ruskim književnim krugovima.

1904. Rođen kineski državnik Deng Sisijan, poznat kao Deng Sjaoping, pokretač privrednih reformi i ekonomskog uspona Kine krajem XX veka. Na čelu Kine bio od 1978, povukao se 1990, zadržavši presudan uticaj na kinesku politiku do smrti, u januaru 1997.

1910. Japan anektirao Koreju posle pet godina protektorata nad tom zemljom.

1914. Austro-Ugarska u Prvom svetskom ratu objavila rat Belgiji.

1941. Nemačke trupe u Drugom svetskom ratu počele opsadu Lenjingrada. Bitka za grad okončana u februaru 1944. pobedom Crvene armije. Tokom opsade poginulo ili umrlo od gladi 620.000 stanovnika Lenjingrada.

1942. Umro ruski baletski igrač, koreograf i pedagog Mihail Mihajlovič Fokin, koji je novim izrazom značajno uticao na reformu klasičnog baleta u XX veku.

1958. Umro francuski pisac Rože Marten di Gar, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1937.

1971. Predsednika Bolivije, generala Huana Hosea Toresa Gonsalesa, u vojnom udaru oborio pukovnik Ugo Banser Suares.

1978. Umro predsednik Kenije Džomo Kenijata, jedan od najistaknutijih afričkih boraca protiv kolonijalizma, predsednik Kenijskog afričkog saveza koji je 1963. izborio nezavisnost zemlje od Velike Britanije, zatim premijer, a od 1964. šef države.

1991. Predsednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov ukinuo vanredno stanje i smenio članove pučističkog komiteta. Ministar unutrašnjih poslova Boris Pugo izvršio samoubistvo. Predsednik Rusije Boris Jeljcin dobio dopunska punomoćja od Vrhovnog Sovjeta Ruske Federacije.

1991. Pošto je 25. juna Hrvatska proglasila nezavisnost od jugoslovenske federacije, predsednik Hrvatske Franjo Tuđman uputio pismeni zahtev Predsedništvu SFRJ da se JNA povuče u kasarne najkasnije do 31. avgusta.

1995. Parlament Etiopije izabrao Negasa Gidadu za šefa države pod novim imenom Savezna Demokratska Republika Etiopija.

1996. Konferencija 61 države u Ženevi o razoružanju okončana neuspešno pošto je Indija blokirala sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba.

2001. Umro britanski astronom i matematičar Fred Hojl, jedan od najvećih naučnika XX veka. S Tomasom Goldom i Hermanom Bandijem postavio teoriju o konstantnoj gustoći svemira. Pored naučnih dela namenjenih popularizaciji astronomije pisao i romane naučne fantastike.

Top