Sve što niste znali o zubnim implantima

 

Zubni implanti su savremeno rešenje za nadoknadu izgubljenih zuba. Idealni su ukoliko posle traume (saobraćajne nezgode, pada, udarca…) ili teškog kvara ostanete bez jednog ili više zuba, ili je u pitanju potpuno bezubost. Kako su „žabice“ i totalne proteze klimave, retko stabilno stoje, pacijente često žuljaju, ali se i lome, sve je više ljudi koji biraju implante kao rešenje svog stomatološkog problema.

Novosadska Specijalistička stomatološka ordinacija „Dr Lolin“ jedna je od najpoznatijih u zemlji, koja se već godinama bavi ugradnjom zubnih implantata. Dr Srđan Lolin, kaže da su implanti s razlogom popularni, pošto omogućavaju da za svega nekoliko dana, pacijent u potpunosti transformiše svoj osmeh.

„Ukoliko nedostaje jedan zub, implant nam omogućava da ga nadoknadimo bez brušenja susednih zuba. Takođe, odličan su izbor kada pacijent nema nijedan svoj zub, ne želi da nosi totalne proteze, a želi brzo i sigurno rešenje svog problema. Tada primenjujemo All on 4 ili All on 6 tehnike ugradnje implantata“, objašnjava dr Lolin.

All on 4 i All on 6

All on 4 je tehnika kojom se u vilicu ugrađuju 4 implantata koji će nositi sve zube - prvo privremene, a potom i stalne. Preko 4 implantata se najčešće postavlja most od 12 stalnih zuba. To je, prema mišljenju stomatologa, sasvim dovoljno da zadovolji estetiku i funkcionalnost zuba.

All on 6 je ista procedura, samo što se umesto 4 u vilicu ugrađuje 6 implantata koji će nositi most sa zubima.

Dr Srđan Lolin kaže da se sam postupak vađenja zuba i ugradnje implantata odvija za jedan dan i to pod lokalnom anestezijom.

„Pacijent oseti blagi bol kad mu dajem anesteziju. Posle toga nema više bolova. Veoma je važno da pacijent bude dobro anesteziran, jer tada je miran u stolici i procedura teče brzo. Vrlo često pacijentima se može dati sedativ pre intervencije da bi se dodatno opustili. Nakon intervencije, kada anestezija popusti, pacijenti piju tablete protiv bolova još jedan, najviše dva dana, koji čine da bolova nema uopšte“, kaže Lolin prenoseći iskustvo svojih pacijenata.

Zubni implanti i zubi na njima

Danas je trend da pacijent brzo nakon ugradnje implantata dobije zube, prvo privremene, a potom, kada se nakon 4-6 meseci implantati integrišu sa kostima i stalne zube.

Savremeni implanti mogu odmah da se opterete, pa se odmah nakon ugradnje uzima otisak za privremene, fiksne zube. Obično budu gotovi za nekoliko dana. Te zube pacijent ne vadi iz usta. Oni su od akrilata, fiksirani su, lepo izgledaju i funkcionalni su. Nemaju nepce kao totalne proteze i njima pacijent slobodno može da žvaće skoro svu hranu (osim izrazito tvrde).

Stalni zubi se kasnije izrađuju najčešće od cirkonijuma ili metalokeramike. Tanji su i agilniji od privremenih zuba.

Ko sme, a ko ne može da ugradi zubne implante?

Većina pacijenata, ukoliko su solidnog opšteg zdravlja, mogu da ugrade implantate. Tanka ili otopljena kost u ustima su stanja koja se danas lako prevazilaze i ne predstavljaju prepreku za implante.

Opšte kontraindikacije za zubne implante predstavljaju sistemske bolesti kao što je izražena osteoporoza, reumatske bolesti i druga stanja koja otežavaju zarastanje rana u organizmu.

Simptomi i komplikacije nakon ugradnje zubnih implantata

Nakon ugradnje zubnih implantata, kao i nakon bilo koje druge operacije, mogu se očekivati određeni simptomi i promene na licu ili u usnoj duplji. Oni su normalni i ne zabrinjavaju stomatologe. Ipak, postoje i stanja koja treba ispratiti i pravovremeno reagovati.

Normalni simptomi koji se mogu očekivati su:

  • Bol – nakon popuštanja anestezije od intervencije, može se javiti bol koji traje 1-2 dana i prolazi nakon analgetika. Ukoliko se analgetik popije preventivno, ne mora se ni osetiti.
  • Otok na licu – uvek je prisutan nakon ugradnje implantata. Najizraženiji je drugi dan, a spontano se povlači u roku od nekoliko dana.
  • Hematom na licu - retko se javlja, uglavnom ispod oka ili na obrazu. Nije zabrinjavajuća pojava i nestaje za oko pet dana

Posle ugradnje zubnih implantata mogu se javiti i komplikacije koje nisu poželje, mogu biti zabrinjavajuće, ali su veoma retke i rešive. To su uglavnom:

  • Otok iz kojeg se cedi gnojni sadržaj – predstavlja znak infekcije. Rešava se drenažom i antibioticima
  • Utnulost ugla usne – neće se desiti ukoliko se ispoštuje plan ugradnje implantata i njegova tačna pozicija. Ako se ipak desi, spontano prolazi za nekoliko sedmica ili meseci
  • Zubni implanti koji se mrdaju – znak da se implant nije integrisao u kost. Vadi se i postavlja novi na isto mesto ili odmah pored.
  • Lomljenje privremenih zuba – ovi zubi su od akrilata i mogu se polomiti ukoliko pacijent jede izuzetno tvrdu hranu ili u snu škripi zubima
  • Odšrafljivanje protetskog rada

Sve ove komplikacije su veoma retke i svakako ne treba da budu razlog da implanti ne budu vaš prvi izbor. Uz njih možete dovesti svoj osmeh do savršenstva i imati zube o kakvim ste oduvek sanjali. Čak i oni pacijenti koji u ustima nemaju nijedan svoj zub, uz pomoć implantata za veoma kratko vreme mogu dobiti holivudski osmeh.

 

 

 

 

Slobodno vreme

Lifestyle

Stručnjaci se ne slažu šta je to tačno, ali veruju da je krivac stres. Fibromialgija donosi nesnosne bolove iako je fizi...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.