Može li izgled kose da upozori na neke zdravstvene probleme? Može li izgled kose da upozori na neke zdravstvene probleme?

Može li izgled kose da upozori na neke zdravstvene probleme?

Koja žena ne sanja o lepoj, zdravoj, sjajnoj i privlačnoj kosi? Ipak često zaboravimo da obratimo pažnju na to da izgled kose može da bude upozorenje na neke zdravstvene probleme.

Jureći dobru frizuru ili privlačnu boju kose ne obraćamo pažnju na neke propratne signale koje kosa može da nam pošalje i koji svakako mogu da budu alarm da nešto nije u redu sa našim zdravljem.

Nije naravno uvek slučaj da kosa bude slika i prilika našeg zdravstvenog stanja. Naravno da će kosa ako se često izlaže toploti ili farbanju nužno postati suva, tanka i lomljiva. Tako da previše tretiranja kose raznim preparatima može da dovede do mehaničkog oštećenja same vlasi i da to naravno ne bude nikakav signal da nešto nije u redu sa našim zdravljem.

Šta pati u samoj vlasi kose?

Struktura kose nije ujednačena. Kosa je sastavni deo našeg organizma. Ona svojim korenom ulazi duboko u sam sloj dermisa a tu se nalazi i folikul dlake(praznina odnosno čašica u kojoj se dlaka rađa). U samom folikulu dlake nalaze se ćelije koje se dele i formiraju strukturu od posebnog proteina koji se zove keratin i on čini 78% kose.

Sam keratin je tvorevina organizma, kao što je naravno i kosa slika i prilika stanja čovekovog tela. Prema tome, ako nešto nije u redu sa zdravljem – kosa će dati znak. Potrebno je samo da znate da prepoznate.

Tri sloja kose-slika tela iznutra

Vlas kose ima tri sloja, ta tri sloja su svakako mogući pokazatelji nekih zdravstvenih problema u ljudskom telu.

Unutrašnji sloj dlake je tzv. medulla

Ovde ulaze hranljivi sastojci iz organizma, pa samim tim ako je kosa suva, brzo puca i deluje nezdravo bez obzira na sav trud koji se oko kose napravi. Postoji mogućnost da ishrana nije adekvatna i da vam nedostaju kako vitamini tako i minerali u ishrani.

Srednji sloj tzv. korteks

Ovaj sloj zauzima 90% ukupne debljine dlake, bogat je proteinima i tu se nalazi i melanin tj. pigment koji je odgovoran za boju same kose. Ako kosa nema sjaj i punoću onda je to slika i prilika nedostatka vitamina u ishrani.

Treći sloj je spoljna školjka odnosno kutikula

Kutikula pokriva kosu poput ploče. Ako je kosa elastična, glatka i sjajna onda je količina vode u kutikuli a samim tim i u organizmu dovoljna. Ako kosa nije takva onda je to jasan znak da postoji nedostatak vode u organizmu tj. dehidratacija.

Pored ova tri sloja kose koji nagoveštavaju i ukazuju na probleme sa organizmom veoma je važan i sebum. Sebum je bukvalno rečeno masnoća koju izlučuje naše telo.

Naravno da je jako važno da se sebum pravilno luči u organizmu. Ako je kosa zdrava onda je i količina sebuma u njoj na normalnom nivou. Ako je kosa sa druge strane jako masna i teško je održavate onda vaš organizam izbacuje previše masti,  pa se i sebum u samoj kosi gomila, a reflektuje se kroz masnu kosu koju je teško održati čistom i urednom.

Mnogo je bolesti i same kose kao što je, na primer, saboreja odnosno hronično zapaljenje kože glave. Ipak jako dobra i važna vest je da saboreju rešava šampon. Kozmetologija i dermatologija su napredovale i napreduju svakoga dana tako da je bogat i šarenolik izbor koji nam se nudi kroz razne šampone, pakovanja… Kosa se može uspešno izlečiti ako se nadje prava formula i ako se tome posvetite.

Naravno, nas sada više intresuju konkretne organske bolesti na koje može da nas upozori zdravstveno stanje kose.

Koje to organske bolesti i stanja kvare strukturu kose?

Šta to može da se dešava u telu, da vam ne stvara tegobe i probleme, a da opet “tinja” u vama? Postoje stanja i bolesti koje možete u prvoj fazi prepoznati po kvalitetu i stanju kose.

Anemija – nedostatak gvožđa

Anemija, malaksalost i pospanost su slika i prilika nedostatka gvožđa. Ipak, nije u svakom slučaju takva klinička slika. Nekada se neostatak gvožđa u organizmu pokaže tek nakon vađenja krvi. Ovde kosa može da bude jedan od jasnih pokazatelja da nešto nije u redu.

Ako je kosa suva, krta i lomljiva onda ne bi bilo loše da prekontrolišete  svoju krvnu sliku, i to posebno količinu gvožđa. Razne dijete, ekstremno i naglo mršavljenje može dovesti do kompletnog narušavanja dobre krvne slike, a samim tim i do loše kose kojoj takođe nedostaje gvožđe. Uz to telesnu anemiju prati i pojačano opadanje kose.

Dijabetes

Dijabetes je današnja savremena bolest i praktično je svaki treći čovek ima. Kosa može dati jasan znak da možda nije baš sve u najboljem redu kada je u pitanju regulacija nivoa šećera u krvi. Kod dijabetesa i insulinske rezistencije se javlja problem sa cirkulacijom i dotokom krvi u koren dlake. Tako da opadanje kose, a često i veoma slab ili nikakav rast kose može biti slika i prilika dijabetesa.

Hronični stres

Svi smo mi pod stresom i nije to nikakav nov podatak. Koliko god se mi sami trudili da budemo smireni i pribrani, uvek se nađe neko ili nešto da nam pomeri tlo pod nogama. Stres je prisutan i ne može se pobeći od toga.

Ali ako ste konstantno pod stresom i ako ne znate kako sa njim da se izborite onda ćeš definitivno imati problem sa opadanjem kose. Kod hroničnog stresa javlja se opadanje kose na pečate (alopecija) ili dolazi do proređivanja kose.

Loša i neuredna ishrana

Kosa se hrani mineralima i vitaminima iz tela. Upravo zato ako dođe do poremećaja u ishrani i ako ne unosite dovoljno hranljivih materija, kosa će patiti i neće izgledati ni zdravo ni lepo ni negovano. Ako  telo pati za nekim vitaminom iz hrane onda će kosa biti tanka, delovaće iskrzano, a nije isključeno ni da pojačano opada.

Upravo zato ekstremne dijete i naglo mršavljenje pogađaju kosu i biće potrebno jako puno vremena da vrati stari sjaj.

Infekcije

Razne infekcije koje nastaju u telu, kao što su bakterijske ili gljivične, koje daju spore simptome mogu se prvo primetiti na kosi. Usled infekcija dolazi do opadanja kose, kosa je krta i izgleda istrošeno.

Autoimune bolesti

Autoimune bolesti koje su poznate kao veoma podmukle i koje se jako kasno ispoljavaju kroz svoje jasne simptome mogu da se pokažu u prvom talasu na primeru kose. Jedna takva bolest koja dovodi do oštećenja kose i opadanja kose je i lupus. Pored lupusa mnogo drugih bolesti iz spektra autoimunih bolesti mogu da svoje prve znake pokažu kroz opadanje kose.

Odgovor na pitanje koje je u naslovu je jasan, kosa svakako može da ukaže na mnoge zdravstvene probleme. Zato vodite računa o svom zdravlju, naravno i o svojoj kosi. Obratite pažnju na promene i na signale koje vam kosa šalje, mogu vam biti od velike koristi.

 

 

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.