Najveća zdravstvena otkrića 2021. godine

Godina za nama bila je još jedna velika godina za istraživanje koronavirusa, jer su odobrene vakcine i razvijeni novi tretmani. Međutim, opseg naučnih otkrića proširio se izvan pandemije na druga područja zdravlja.

Ove godine bili smo svedoci napretka u lečenju drugih velikih i malih bolesti, a neka otkrića su revolucionarna.

Krvni test koji otkriva 50 vrsta karcinoma
Nova tehnologija mogla bi da otkrije rane znakove više od 50 vrsta karcinoma na osnovu jednog vađenja krvi.

Galleri test traži fragmente DNK u krvi koji bi mogli da signaliziraju prisutnost karcinoma. Ti fragmenti takođe mogu da ukažu ​​na mesto tumora sa "visokom tačnošću", dajući pacijentima prednost u dijagnostici i lečenju.

U kliničkim ispitivanjima u kojima su učestvovale osobe kojima je već dijagnostikovan karcinom, Galleri test je identifikovao 51,9 odsto karcinoma u bilo kojoj fazi razvoja. Međutim, test bi mogao da bude od koristi i za otkrivanje karcinoma koji se ne dijagnostikuju na redovnim pregledima.

Prvi tretman za progeriju
Progerija je genetska bolest koja prouzrokuje neke karakteristike preranog starenja kod otprilike 400 dece širom sveta. Donedavno nije postojao tretman koji bi usporio napredovanje bolesti. Obično je fatalan nakon otprilike 13 godina.

Novi lek, koji je razvijen ove godine, može da produži taj životni vek za oko 2,5 godina. Radi se o prvom i jedinom leku za Hatčinson-Gilfordov sindrom progerije koji je odobrila FDA, a deluje tako da sprečava nakupljanje detektivskih proteina.

Ti neispravni proteini, zvani progerin, obično prouzrokuju umiranje ćelija i oštećuju srce i kosti. Deca sa progerijom obično umiru od srčanog zastoja ili moždanog udara, prema podacima klininike Mejo.

Implantat za zaceljivanje ACL-a
ACL je najčešći je izvor povrede kolena, prema izveštaju iz 2016. u "Journal of Clinical Orthopaedics and Trauma".

Povreda je razorna koliko je i uobičajena. Popravka rupture ACL-a može da uključi ​​više operacija ili čak potpunu rekonstrukciju, što zahteva uklanjanje zdrave tetive za presađivanje i samim tim znači i duži oporavak.

Novi implantat kolena koji je nedavno odobrila FDA može "u osnovi da stimuliše ACL da se sam izleči", rekla je dr Marta Marej, glavni ortopedski hirurg u dečjoj bolnici u Bostonu, u saopštenju za javnost.

Revolucionarni uređaj, napravljen od goveđeg kolagena i kapi pacijentove krvi, premošćuje jaz između rupturiranih delova ACL-a. Nakon minimalno invazivnog zahvata za umetanje implantata, on može da zaceli ACL brže i uz veće zadovoljstvo pacijenta od rekonstrukcije.

Nova pilula protiv gljivične infekcije
Naučnici su nedavno razvili prvi novi antifungalni lek za više od 20 godina koji blokira rast candide, gljivice koja uzrokuje vaginalne gljivične infekcije.

Lečenje gljivičnih infekcija bez recepta deluje u većini slučajeva, ali neki slučajevi ponekad potraju.

Formula za mleko za odojčad slična majčinom mleku
Dvije nnaučnice napravile su prvu laboratorijski uzgojenu seriju majčinog mleka ove godine, a to bi na kraju moglo da bude rešenje za majke koje ne mogu ili odluče da ne doje.

Radi se o prvom mleku uzgojenom sa ćelijama nutritivnim komponentama i složenošću majčinog mleka, izvestio je Insider u junu.

Napravljen je od ćelija dojke uzgojenih u laboratoriji, kako bi se napravilo nešto slično pravoj supstanci.

Iako je možda nutritivno složenije od do sada poznate mlečne formule, osnivači ne tvrde da je savršena zamena za majčino mleko. Ne može da prenositi važnu imunološku zaštitu sa majke na dete. Međutim, ponudiće alternativu formuli kada stigne na tržište.

Osnivači su ranije rekli za Insider da očekuju da će ovaj proizvod biti dostupan potrošačima za otprilike tri godine. Nakon više istraživanja i odobrenja regulatornih tela također se nadaju da će smanjiti troškove kako bi proizvod od majčinog mleka bio finansijski dostupan, prenosi index.hr.

izvor:rs.n1info.com

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.