Profesionalna orijentacija: Kako do jednostavne i uspešne promene karijere pexels.com/photo/close-up-photo-of-a-person-wearing-suit-jacket-684387

Profesionalna orijentacija: Kako do jednostavne i uspešne promene karijere

 

Želja za promenom karijere je sasvim uobičajena pojava, a može se javiti u bilo kom periodu života, jednostavno, pravilo ne postoji. Traženje novog posla izuskuje mnogo vremena, podrazumeva neizvesnost i različite poteškoće, pa je samim tim stresan proces u koji mnogi izbegavaju da se upuste. Međutim, nekada je ovakva vrsta promene neophodna kako bismo bili ispunjeni i napredovali na poslovnom, ali i životnom planu.

Mesecima unazad osećate konstantan pritisak na radnom mestu, atmosfera u kojoj radite postala je toksična i ne sećate se kada ste poslednji put imali povećanje plate. Posledica je da svakog dana sve teže ustajete iz kreveta i pomisao na odlazak na posao vam stvara nelagodu. Ovo su jasni znaci da je vreme da se pokrenete i preduzmete nešto povodom vaše karijere, a u nastavku teksta vam predstavljamo korake koji će vam olakšati promenu vašeg profesionalnog puta.

Detaljna analiza trenutne situacije

Pre nego što se upustite u potragu za novim poslom i preduzmete prve korake, preispitajte da li ste učinili sve kako biste otklonili probleme koji se javljaju na aktuelnom radnom mestu. Probleme ne možete rešiti sami, ali možete možda u razgovoru sa nadređenima doći do potencijalnog rešenja – da li i kada će se povećati finansijska nadoknada za vaš rad, kako da tim u kome radite bude efikasniji i koherentniji i zašto svakoga dana morate da radite i nakon izlaska iz kancelarije. Ukoliko niste uspeli da postignete kompromis i obezbedite sebi stabilniju poziciju, onda ne postoji razlog da sumnjate u vašu želju za novim poslovnim izazovima u kompanijama koje će vaš rad više ceniti.

Pratite trendove na tržištu rada

Bilo da se radi o potpunoj promeni industrije ili pretvaranja sopstvenog hobija u karijeru, potrebno je da prethodno istražite tržište rada i upoznate se sa aktuelnostima na polju zapošljavanja. Svakodnevno praćenje oglasa za posao koje nudi Beograd, ili drugi veći grad, od suštinskog je značaja za uspešnost pronalaska nove prilike. Ponuda otvorenih pozicija je u većim gradovima nesumnjivo veća, stoga će se fokus vaše pretrage i nalaziti na njima. Između ostalog, na osnovu trenutne ponude, doći ćete do jasnije slike o realnim potrebama u određenim industrijama i koje veštine i znanja su neophodna za izvršavanje zadataka na datim radnim mestima. Ovaj podatak će vam biti koristan prilikom odabira dodatne edukacije u cilju sticanja novih veština.

Proširite mrežu kontakata

Osim kvalitetno napisane radne biografije i svakodnevnog praćenja aktuelnih oglasa, poslovni i društveni kontakti mogu vam biti od velike pomoći tokom pronalaženja novog posla. Povežite se sa bivšim i sadašnjim kolegama, prenesite prijateljima da ste u potrazi za novim radnim mestom, nikada ne znate ko od njih vas može uputiti na relevantnu osobu i ukazati na otvorenu poziciju. Ne zaboravite da budete aktivni na najpopularnijoj poslovnoj društvenoj mreži LinkedIn, čija je glavna namena umrežavanje poslodavaca sa tražiocima novih prilika. Uspešne poslovne prilike često funkcionišu po principu preporuke, stoga je važno okupiti oko sebe ljude koji su u toku sa dešavanjima u industriji i održavati kontakte.

Nove veštine za novi početak

Unapređivanje i sticanje novih veština zasigurno će vas bolje pozicionirati na tržištu rada i povećati šansu za zaposlenjem. Danas je dostupno mnoštvo različitih edukacija i kurseva koje vam mogu pružiti potrebna znanja i adekvatno vas pripremiti za nove poslovne poduhvate. Online nastava je sticajem novih okolnosti postala izrazito popularna, a pogodna je zbog svoje fleksibilnosti kada je u pitanju održavanje nastave. Ona može biti odličan izbor ukoliko ste još uvek angažovani na starom poslu i imate manjak slobodnog vremena.

Promena karijere je izazovan događaj koji zahteva maksimalnu posvećenost u svakom segmentu procesa. Nemojte dozvoliti da vas prvo neodgovaranje na prijavu za posao demotiviše i udalji od ideje da započnete novo poglavlje vašeg profesionalnog života. Ukoliko ispratite sve navedene korake i budete istrajni u svakom zadatku koji treba ispuniti, ne sumnjamo da ćete postići uspeh na poslovnom planu i pronaći idealno mesto za vas.

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.